Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İl Jandarma, erken emeklilik çetesini çökertti

İl Jandarma, erken emeklilik çetesini çökertti

Vatandaşları erken emekli etmek vaadiyle kandırarak dolandıran suç örgütü üyeleri jandarmanın yaptığı operasyon sonucu çökertildi.

Vatandaşları erken emekli etmek vaadiyle kandırarak dolandıran suç örgütü üyeleri jandarmanın yaptığı operasyon sonucu çökertildi.
Suç örgütü tarafından mağdur duruma düşürülen, Balıkesir Merkez ve ilçelerindeki vatandaşların Balıkesir Havran Cumhuriyet Başsavcılığına müracaatıyla başlayan soruşturma, Cumhuriyet Savcısının görevlendirdiği Balıkesir İl Jandarma Komutanlığının uzman ekiplerinin konu üzerinde titiz şekilde çalışmaları sonucunda tamamlandı.
Balıkesir İl Merkezi ve ilçelerinden yaşları 45-60 arası değişen toplam 11 mağdur vatandaştan "sizleri emekli edeceğiz" vaadiyle 300 ila 5.000 TL arasında değişen miktarlarda para aldığı tespit edilen şüphelilerin para transferleri,  Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) ve PTT ile yapılan ortak çalışma sonucu açığa çıkarıldı.
Şuç örgütü mensuplarından S.C.O`nun (43), S.Y`nin (58), K.D`nin (43), N.P.`nin ise (48) yaşında olduğu vatandaşları toplamda 40.000 TL civarında dolandırdıkları tespit edildi.
Mağdurlar tarafından şüphelilere aylık prim aidatı adı altında elden alışverişte verilen paralar uzman ekiplerin teknik ve fiziki takibi sonucu tespit edildi ve suç örgütünün mağdurlardan aldıkları paralar karşılığında düzenlemiş oldukları sahte makbuzlar takip sonucunda ele geçirildi.
Suç örgütünün mağdur vatandaşları, Balıkesir SGK İl Müdürlüğünde görevli bir memur ile tanıştırarak güven telkin ettikleri, diğer örgüt üyelerinin ise kimlik ve adres bilgilerini saklamak için çeşitli yöntemler uyguladıkları tespit edildi.
Yürütülen soruşturma neticesinde; örgüt üyelerinin ilk olarak köylerde güvenilen kişilere ulaşarak şüphe çekmeden kimlerin sigortalı olup olmadıklarını öğrenip, daha sonra sigortasında sorun olan vatandaşları kandırarak, "biz bu işin uzmanıyız, bizim adamlarımız var devlete o kadar para verip yıllarca bekleyeceğine biz seni kısa yoldan emekli ederiz" diyerek vatandaşları kandırmak suretiyle binlerce lira haksız kazanç elde ettikleri anlaşıldı. Mağdur H.Y. alınan ifadesinde, K.D. isimli şüphelinin "ben bu iki yıl beklemeden senin emeklilik işini halledebilmem için bana 1000 TL vermen lazım" dediği, mağdurun bu işi nasıl halledeceğini sorunca "biz bu işi yapıyoruz, çok kişiye de bu konuda yardımcı olduk, onları emekli ettik" dediği öğrenildi.
2010-2011 yılı içerisinde Balıkesir İl Merkezi ve ilçelerinde, prim yatırmadan erken emekli etmek vaadinde bulunarak vatandaşların paralarını alan şüphelilerden para alışverişleri ve para transferleri belgelenen S.C.O, S.Y, K.D. ve N.P. isimli şüpheliler,  Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından beş ay süreyle yapılan takip sonucunda Balıkesir İl ve ilçelerinde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyon neticesinde; yakalanarak adli makamlara sevk edilen şüphelilerden K.D., S.C.O ve N.İ. mahkeme sonucunda tutuklanarak kefaretle, SY. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli