Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

İklim değişikliği zeytini vurdu!

İklim değişikliği zeytini vurdu!

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol, kooperatif çalışma bölgelerinde genel üretim miktarında % 65-70 oranında ürün kaybı beklediklerini açıkladı.

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol, kooperatif çalışma bölgelerinde genel üretim miktarında % 65-70 oranında ürün kaybı beklediklerini açıkladı.   
Bu sene 4,5 milyon kilogram zeytin beklediklerini ifade eden Şenol, ürün kaybının en büyük etkeninin iklim değişikliği ve su kaynaklarının kuruması olduğunu söyledi. 
İlkbahar aylarında aşırı yağışlar nedeniyle zeytin ağacının değişen iklim koşullarına adapte olamadığını belirten Şenol "Zeytin ağaçları değişen iklim koşullarına adapte olamadığı için çiçek tutumu düşük oldu. Karabiber yanığı ve antraknoz dökümü nedeniyle ürün rekoltesin de düşüş bekliyoruz. Var olan ve sulanabilen parlak zeytinlerde ise en büyük tehlike zeytin sineğidir. Müstahsilimizin zeytin sineğine karşı mücadeleyi titiz bir şekilde takip etmesi gerekmektedir. Zeytin üretiminde müstahsilimizin para kazanabilmesi için olmazsa olmazı sulamadır. “ dedi.            
En az yılda 2 defa zeytinliklerin sulanması gerektiğine dikkat çeken Şenol “Büyük su kaynağımız olan Yukarı Yapıcı Göleti Erdek'e içme suyu olarak tahsis edildi. Erdek ve Ocaklar Mahallesi’nde içme suyu kaynakları yaratıp, Yukarı Yapıcı Göleti’ni kuruluş amacına uygun olarak tarımsal sulamaya verilmesi gerekiyor. Bu su tarımsal sulama amaçlı kullanılırsa bölgemizde ağaç başına verim ve ürün kalitesi % 100 oranında artacaktır." diye konuştu.  
Zeytin rekolte beyannamesi verilmesinin unutulmamasını isteyen Şenol, rekolte beyannamelerinin Kooperatifin Erdek Alaattin Mahallesi’ndeki İdari Binası’nda alındığını bildirdi. 
2023/2024 Ürün Alım Kampanyası Rekolte Beyannamesi kabul işlemlerinin 13 Eylül 2023 Çarşamba günü başladığını belirten Şenol, beyanname alımının 13 Ekim 2023 Cuma günü sona ereceğini hatırlattı.   
Rekolte beyannamesi vermeyen ortak üreticilerin ürünün alınmaması gibi sorunlarla karşılaşılmaması için rekolte beyannamesi verilmesi gerektiğinin altını çizen Şenol “Beyanname verme süresi içerisinde beyanda bulunulmasını önemle rica eder, tüm ortak üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir sezon dilerim.” açıklamasında bulundu. 
Haber: Tuncay Ertan



Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği zeytini vurdu!
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı