Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

?İklim Değişikliği? ile mücadele Küçükkuyu´da ele alındı

?İklim Değişikliği? ile mücadele Küçükkuyu´da ele alındı

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yürütülmekte olan ?Birlikte Yeşil Enerjiye? projesi kapsamında, Çanakkale´den Ayvalık´a kadar Güney Marmara bölgesinde bulunan Sivil Toplum örgütleri ?İklim İçin STK Ağı? nı oluşturmak üzere b

Toplantıya katılan çeşitli STK´lerden gelen yaklaşık 50 kişinin dernek bahçesinde oluşturdukları çemberde tek tek kendini tanıtırken yaşadıkları heyecan ve çevre mücadelelerinde yıllarca bir araya gelmiş kişilerin hasret gidermeleri görülmeye değerdi.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği´nin Kaz Dağı Sanat Evi´nde gerçekleştirilen toplantı, Derneğin 5. Kuruluş yıldönümü nedeniyle hazırlanan ve derneğin 5 yıllık faaliyetlerinin anlatıldığı sunum ile başladı.
Sunumun ardından, Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, dernek tarafından halen yürütülmekte olan projelerle ilgili bilgi verdi.
Doğan´ın ardından söz alan ?Birlikte Yeşil Enerjiye? Proje koordinatörü Cemil Ortaç, Birleşmiş Milletler Kalkınma Projesi-Küçük Hibeler Fonu tarafından desteklenen projenin amacı, hedefleri ve gerçekleşen ve öngörülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Küçükkuyu Belediyesi, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği, Yeşil Düşünce Derneği ve Genç Troya Derneği ?nin de ortağı olduğu projenin amacının iklim değişikliğine karşı mücadele etmek olduğunu belirten Ortaç, Projenin üç ara hedefinin sırasıyla; ?İklim İçin Sivil Toplum Örgütleri Ağı? oluşturmak, enerji verimliliği, enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kaynakları ve yeşil enerji konusunda farkındalık yaratmak ve enerji kooperatifleri konusunda kamuoyu oluşturmak ve enerji kooperatifçiliğini teşvik etmek olduğunu belirtti.
Proje kapsamında birisi Mayıs sonunda, diğeri Eylül ayında olmak üzere iki çalıştay yapılacağını belirten Ortaç, model oluşturmak amacıyla Derneğin bahçesinde ve Küçükkuyu Anaokulunda iki adet 3´er KWa´lık güneş enerji sistemi kurulacağını da açıkladı.
Proje kapsamında STK Ağı oluşturmak üzere öngörülen faaliyetlerinden birisinin STK´lar ile gündemli ?yüzyüze buluşmalar? olduğunu belirten Ortaç, bu ilk buluşmanın çok önemli olduğunu, katılımın yüksek olmasından dolayı da çok mutlu olduklarını ifade etti.
Daha sonra gerçekleştirilecek buluşmaların tarihleri ve konu başlıklarını da açıklayan Ortaç, her buluşmanın farklı bir STK ev sahipliğinde, Çanakkale, Ayvalık gibi farklı mekanlarda yapılacağını açıkladı.
Açıklamanın ardından, ilk buluşmanın konusu olan ?Kazdağı ve Yöresinde İklim Değişikliği´ne Neden olan Etmenler ve Çözüm Önerileri? konusunda konuşmalara geçildi.
İlk toplantının konuşmacıları, Prof. Dr. Murat Türkeş, Ziraat Mühendisi Hicri Nalbant ve Dr. İlhan Pirinçciler´di.
Prof. Dr. Murat Türkeş, Kazdağı ve Biga yarımadasının coğrafi özellikleri, yağış ve buharlaşma ve depremselliği hakkında bilgi verdi. İklimin hem insan eli, hem de dış faktörlerle nasıl değiştiğini tablolarla anlatan Türkeş, Kaz Dağı ve Yöresinde çölleşme ve kuraklaşmanın giderek arttığını vurguladı. Kazdağı ve yöresine insan eliyle yapılan altın madenciliği, termik santrallar, barajlar, yollar gibi projelerin iklim değişikliğine büyük etki yaptığını, bu nedenle Kazdağı´na müdahale edilmemesi gerektiğini belirtti. Kuraklaşmadan dolayı ciddi su kaybı ve su ihtiyacının olduğunu belirten Türkeş, halkın hayati ihtiyacı olan suyun madencilere, termikçilere verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Ziraat Mühendisi Hicri Nalbant, yaptığı konuşmada devletin yanlış tarım politikalarına değindi ve köylülerin bu tarım politikaları sonucu tarımdan koptuğunu, arazilerini sattıklarını, tarımda giderek ithalata dönüldüğünü belirtti.
İklim değişikliği sonucunda, susuzluk çekildiğini ve verim düşüklüğü yaşandığını belirten Nalbant, ilgili Bakanlıkların ve meslek örgütlerinin iklim değişikliğine karşı hazırlıklı olmadıklarını ve politika üretemediklerini söyledi.
Nalbant, ?Buradaki herkes biliyor ama ben yine de hatırlatmak istiyorum. Zeytin kutsal bir ağaç, böyle bir bölgede yaşıyor olmak büyük mutluluk. Biz zeytini, zeytin de bizi koruyor. Birçok yerde santral kurmak istiyorlar ama zeytin buna müsaade etmiyor. Çünkü yasa, zeytinin olduğu yerin yakınına bile santral kuramazsın, diyor. O yüzden yasayı değiştirmek istiyorlar. Yasanın değiştirilmesine izin vermemeliyiz.? dedi.
Bölgede altın madeni ve termik santralleri projelerine karşı yürüttükleri mücadeleyi anlatan Nalbant, açtıkları davaların çoğunu kazandıklarını belirtti.
Çanakkale Köprü Projesinden de bahseden Nalbant, ?Lapseki´de üretilen nektarin Türkiye´nin en kalitelisidir. % 50´den fazlası bu ilçede üretiliyor. Ama son dönemde bölgedeki çiftçiler tarım arazilerini satmaya başladı. Sebep köprü, esas tehlike budur. Tarım toprakları ne yazık ki el değiştirmektedir? dedi.
İklim değişikliğinin sağlık üzerine etkileri hakkında konuşan Doktor İlhan Pirinçciler´de sözlerine başkanı olduğu ve projenin destekçileri arasında yer alan İda Dayanışma Derneği ile ilgili bilgiler vererek başladı.
Pirinççiler, ?Temiz hava haktır, bunu savunmamız gerekiyor. Yenice´ye, Çan´a, Lapseki´ye, Karabiga´ya yapılmak istenen kömürlü termik santraller bize uzak diye kimse düşünmesin. O küllerin en az 50 kilometre uçuşacağı ve yalnız bulunduğu yeri değil, Kaz Dağı ve çevresini, tüm boğazı ve Edremit Körfezini kirleteceğini biliyoruz. Hava kirliliği, hipertansiyon, migren, kalp damar hastalıkları, kronik nefes hastalıkları ve psikolojik sorunlara sebep olacaktır. Raporlar Çan´da yaşayan insanların yılda en az 270 gün kötü hava soluduğunu söylüyor. Çan´da yaşayanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucuna göre, Çan´lıların ciddi oranda vital kapasitelerinin düştüğü ve çeşitli kanser türlerine yakalandıkları belirlenmiştir. İklim değişikliğine neden olan etmenlere karşı tüm STK´lar olarak ortaklaşa mücadele etmemiz gerekir.? dedi.

Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli