Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İkinci el araç satımına yeni düzenleme geldi

İkinci el araç satımına yeni düzenleme geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"nı " devrim" olarak nitelendiren Bursa Oto Galericiler Odası, düzenlemeyi dest

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"nı " devrim" olarak nitelendiren Bursa Oto Galericiler Odası, düzenlemeyi desteklediklerini bildirdi.
Taslak ile ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanaatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor. Bu işle uğraşmayan vatandaşlar ise bir yılda 3´ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak.
Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, hükümetin ikinci el piyasasına çeki düzen vermek için 2015 yılında çıkan "torba yasa" ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yetki verdiğini hatırlattı.
Yanık, bu taslakla ikinci el otomobil alım satımlarının nasıl yapılacağının belirleneceğini ifade ederek, "İkinci el araç satışlarında çok ciddi anlamda vergi kaybı var. 2015´te noterlerde yaklaşık 5 milyon civarında ikinci el araç alım satımı yapıldı. Bu araçların yaklaşık 1,5-2 milyonunun faturası kesilerek devlete vergisi ödendi. Geri kalan 3 milyonun aracın vergisi kayıp. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bunun önüne geçmek için bir çalışma başlattı." dedi.
İkinci el piyasasına bu yönetmelikle düzen geleceğini vurgulayan Yanık, "Herkes ikinci el alım satımı yapamayacak. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesiyle alım satımlar yapabilecek. Yetki belgesi de vergi levhası, işyeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık tarafından ´ikinci el araç alım satımı yapabilir´ diye bir yetki belgesi verilecek. Noterlerde de bu belgelerle satış yapılacak." diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli