Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İftarla sahur arasına öğün ekleyin

İftarla sahur arasına öğün ekleyin

Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Diyetisyen Zehra Nur Çavuşoğlu, Ramazan ayında beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Diyetisyen Zehra Nur Çavuşoğlu, Ramazan ayında beslenme konusunda uyarılarda bulundu.
Diyetisyen Çavuşoğlu, yaşamın her döneminde sağlığın korunması ve geliştirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmeyi en önemli faktörlerden biri olarak niteledi.
Ramazan´la birlikte öğün düzeni ve saatiyle, tüketilen yiyeceklerin miktarlarındaki artış beslenmede önemli değişikliklere neden olduğunu söyleyen Diyetisyen Çavuşoğlu, günlük hayatta önerilen beslenme programlarında olduğu gibi Ramazan ayında da azar azar ve sık sık besin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
İftara peynir, zeytin, hurma gibi basit yiyeceklerle başlanıp, besinlerin yavaş yavaş ve bol çiğneyerek tüketilmesinin uygun olacağını belirten Çavuşoğlu, ?Oruç boyunca mide çok boş kalmakta ve genelde kişiler bir anda çok şey yedikleri için sindirim problemleri ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmelidir. İftar ile sahur arasında ara öğün eklenmelidir. Yenilen yemeklerin ağır olmamasına, az yağlı, yağda kızartılmadan yapılmış yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir.? dedi.
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yemek yiyip yatmanın son derece zararlı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, ?Sahurda protein içeren süt içmeli, yumurta, yoğurt, peynir yenmeli, kan şekeri dengesi için tam tahıl içeren ekmek tüketmeli ve bol su içip yeterli sıvı alımını sağlamalıyız. Ramazan´da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması ve su?tuz dengesinin bozulması ortaya çıkabilir.? dedi.
Ramazanda tatlı tüketimine de dikkat çeken Çavuşoğlu, tatlı tüketiminin haftanın 3-4 günü ile sınırlanması gerektiğini söyledi. Tatlı yenildiği gecelerde ise 30-40 dk yürüyüş yaparak fiziksel aktiviteninin attırılmasını istedi.
Çavuşoğlu, kafein tüketimi için ise şunları söyledi: ?Çay ve kahvenin fazla tüketilmesi sonucu vücudumuz gereğinden fazla su kaybedeceği için sıcak yaz günlerinde oruç tutmamız zorlaşacak, vücudumuz ve iç organlarımız gereğinden fazla yorulup yıpranacak, vücut direncimiz düşecektir. Çay yerine bol miktarda su, maden suyu, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, limonata veya şekersiz komposto içilmesi daha doğru olur.? Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli