Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Hürriyet yazarı Levent’ten uyarı “Adisyonu incelemeden hesap ödemeyin”

Hürriyet yazarı Levent’ten uyarı  “Adisyonu incelemeden hesap ödemeyin”

Hürriyet Gazetesi’nin Bandırmalı ekonomi müdürü Sefer Levent, restoran vs. gibi işletmelerde yaşanan adisyon dolandırıcılığına dikkati çekti.

Hürriyet Gazetesi’nin Bandırmalı ekonomi müdürü Sefer Levent, restoran vs. gibi işletmelerde yaşanan adisyon dolandırıcılığına dikkati çekti.

Levent, son yazısında şunları aktardı:

“Çoğu vatandaşın adisyon incelemeden hesap ödemesi bazı dolandırıcılara ilham veriyor. İşletmelerin hesabı şişirme olasılığının yüksek olduğunu düşünmeniz gerekir. Bu nedenle adisyonu incelemeden asla hesap ödemeyin. Hemen belirteyim. Dolandırıcıların hedef kitlesi sadece yerli/yabancı turistler değil, hepimiziz. Çocukların, gençlerin takıldığı mekanlardan tutun da en gözde pastaneler, lokantalar bile kapsamda. Adisyonlara eklenen yiyecek-içecek dışında, adisyon göstermeme, bahşiş/servis adı altında hesaba gelişigüzel rakamlar ekleme, kuver bedellerini şişirme gibi birçok usulsüzlük iddiası var. İşletmeler adisyon düzenlemek zorunda ama o adisyonları görmek, içerdikleri bilgileri kontrol etmek öncelikle sizin inisiyatifinizde. Restoran vs. nereye giderseniz gidin, yediğiniz içtiğinizle size gelen hesapta yazanları kontrol edin. Adisyonlar zaten öncelikle sizin bunları kontrol etmeniz, neye para verdiğinizi bilmeniz için düzenleniyor. Çoğu vatandaşın adisyon incelemeden hesap ödemesi bazı dolandırıcılara hesap ödemesi bazı dolandırıcılara ilham veriyor. İşletmeleri hesabı şişirme olasılığının yanı sıra bazı garson ve işletme müdürlerinin de adisyonlara(kalemle vs.) eklemeler yaparak işletmeden habersiz müşterilerden fazla para tahsil ettiği öne sürülüyor. Tahsilat nakitse fazla kısım ayrılıp işletmeye teslim ediliyor. Eğer tahsilat kredi kartı ile yapılıyorsa fazladan çekilen miktar, işletmeye ‘bahşiş’ olarak yansıtılıyor. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bundan sonra restoran vs. işletmelerde ‘Hesap lütfen’ demeyelim. Gelin hep birlikte ‘Adisyon lütfen’ diyelim. İnceleyelim, ödediğimizi bilelim, hesabımıza sahip çıkalım.”

ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı