Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

"Hezarfen"in hedefi uzaya roket göndermek

Bandırma´da havacılık konusunda çalışma yapmak amacıyla gençlerden oluşan "Hezarfen" isimli grup kuruldu.

Bandırma´da havacılık konusunda çalışma yapmak amacıyla gençlerden oluşan "Hezarfen" isimli grup kuruldu.
Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği(HUZAD) Başkanı Av. Artuğ Sayıner´i ziyaret eden Cemal Mertkan Ereli, Erim Düzce ve Mustafa Özkar, yapmak istedikleri çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nde Siyasal Bilimler üçüncü sınıf öğrencisi Ereli, kurdukları grubun sosyal medyada 60 bin, Twitter´de ise 20 bin destekçisi bulunduğunu belirtirken, şunları söyledi:
"Grubumuzda bizimle birlikte 40´ı aşkın arkadaşımız var. Bu çekirdek grubumuzla çeşitli çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz. Öncelikle bir ´Anadolu Kalkanı´ projemiz var. Ayrıca Bandırma ve yöresi için ´Hava Savunma Sistemleri´ projesi gerçekleştirmek istiyoruz. Bu arada çok önemsediğimiz ´Uzay Projemiz´ bulunuyor. Bu proje için ´Elektron Sat´ ekibine alt yüklenicilik yapmayı amaçlıyoruz."
UZAYA FÜZE ATMAK HEDEFİ
Uzaya ilk insansız Türk füzesini de atmayı hedeflediklerini vurgulayan Ereli, şöyle konuştu:
"Bu konuda iki ön deneme yaptık ve bunun alt yapısını oluşturduk. Roketimizin yakıtı, potasyum nitrat-eritralden oluşan katı atık olacak. Motor denemelerimizde, ateşleme konusunda bir sorunumuz yok. Mayıs ayının sonuna doğru, kaymakamlığımızın ve belediyemizin göstereceği bir alanda roket atımını gerçekleştirmek istiyoruz. Bu konuda tabii ki maddi desteğe de ihtiyacımız olacak."
1960´DA BANDIRMA´DA DENENMİŞTİ
HUZAD Başkanı Av. Artuğ Sayıner, "Hezarfen" grubunda yer alan gençlerin derneklerine üye olduklarını belirtirken, şu değerlendirmede bulundu:
"HUZAD´ı, 1957 yılında kurduk. O yıldan beri sürekli çalışan bir derneğiz. 1960 yılında, Bandırma´da, uzaya bir roket atma denemesinde bulunmuş, ancak başarılı olamamıştık. Şimdi bu genç kardeşlerimizin, aynı girişimde bulunacak olmalarından mutluyum."
Haber : Önder BALIKÇI



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli