Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Heykeltıraş Tankut Öktem Güre´de anılacak

Heykeltıraş Tankut Öktem Güre´de anılacak

2007 yılında İstanbul´da yağmurlu bir havada trafik kazasıyla yitirdiğimiz büyük usta bu yıl Edremit İlçesi Güre Mahallesi Sarıkız Etnoğrafya Müzesi´nde 15 Aralık´ta sanatçı dostları ve kızlarının katılımıyla şöylesi ve hayatını tanımlayan bir film ile an

2007 yılında İstanbul´da yağmurlu bir havada trafik kazasıyla yitirdiğimiz büyük usta bu yıl Edremit İlçesi Güre Mahallesi Sarıkız Etnoğrafya Müzesi´nde 15 Aralık´ta sanatçı dostları ve kızlarının katılımıyla şöylesi ve hayatını tanımlayan bir film ile anılacak.
Türkiye´de 270 adet esere sahip Heykeltıraş Tankut Öktem hep şöyle derdi: ?Nasıl ki evlerimizi Yağlıboya tablolar, gümüşlükler ve perdeler gibi aksesuarlar ile süslüyorsak, heykellerde bir kentin süsü ve turizm elçileridir. Yabancıların yaptığı tek başına Atatürk heykelleri beni hep üzmüştür. Atatürk halkıyla bir bütün olmaktan hoşlanan bir devlet adamıdır. Bu nedenle ben onun heykellerinde halk ile bütünleştirmeyi ilke edindim. Nazım hikmet şiirleriyle bense heykellerimle gelecek kuşaklara Türkün vatan sevgisini sembolize ediyorum. Hoşunuza giden bir heykelin arkasına dolaşın kesinlikle Tankut Öktem imzasıyla tanışacaksınız.?
Ankara Kara Harp Okulu girişindeki Atatürk Anıtı, TİME Dergisi´nde kapak olunca Heykeltıraş Tankut Öktem´in, ATATÜRK 2.kez TİME Dergisi´nde kapak oldu diye gururlandığı biliniyor.
Tankut Öktem, 1940 yılında Konya´da dünyaya geldi. 3 yaşında biriktirdiği bal mumlarından Kurşun Askerler yapmaya başladı. 6 yaşında Türkiye okullararası Resim Yarışması´nda birincilik üzeri Harika Çocuk ilan edildi. 1983 yılında Marmara Üniversitesi´nde Heykel Bölümü´nü kurdu ve ilk başkanı oldu. 1973 yılına kadar seramik ve modern heykeller yapan hoca, kendisini çok figürlü anıtlar ile Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşu ve mücadele yıllarını konu alan özellikle Atatürk anıtlarına adadı. Bursa-Gemlik Küçük Kumla´da heykel atölyesi kızları Pınar ve Oylum tarafından ve 30 yıldır evlatlarım dediği personeli tarafından devam ettirilerek hocanın koleksiyon eserleri yaşatılırken, bu arada yaşadığı ev özel bir müze olarak ziyaretçilere açıldı.
Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli