Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

HER DERDİN İLACI KARPUZ

HER DERDİN İLACI KARPUZ

Yaz diyetlerinin de en önemli besini olan karpuzun, az miktarda da olsa barındırdığı likopen maddesi kalbi enfaktüs tehlikesine karşı koruyor.

Yaz diyetlerinin de en önemli besini olan karpuzun, az miktarda da olsa barındırdığı `likopen` maddesi kalbi enfaktüs tehlikesine karşı koruyor.
Karpuz; protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve potasyum içeriyor. C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten de içeren karpuz, içerdiği yüksek potasyum ile kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynayan karpuzun çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmede ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmede etkili.
Karpuz, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde tercih ediliyor. Su, madensel tuzlar ve antioksidanlar açısından zengin olan karpuzun vücudu temizleyici özelliği de bulunuyor. Böbrekleri çalıştıran ve idrar söktüren karpuz, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlemesi nedeniyle kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor. B ve C vitamini de içeren karpuz, az miktarda da olsa barındırdığı `likopen` maddesi kalbi enfaktüs tehlikesine karşı koruyor. Karpuzun besin değeri, diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı. Mümkün olduğunca kırmızı bölümün altındaki beyazımsı kısmı tüketmek gerekiyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli