Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Her antibiyotik, her hastaya iyi gelmiyor

Her antibiyotik, her hastaya iyi gelmiyor

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti, geçen yıl antibiyotik kullanımının 8 milyon kutu arttığını bildirdi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti, geçen yıl antibiyotik kullanımının 8 milyon kutu arttığını bildirdi. 
TEB Merkez Heyeti, ``18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü`` nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşları bilinçsiz ilaç kullanmamaları yönünde uyardı. 
Doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında alınan ilacın, insan sağlığı için ne kadar faydalıysa, bilinçsizce kullanılan ilacın da insan sağlığına o derecede zararlı olduğu belirtilen açıklamada, ``Çünkü ilaç tedavi eder ama aynı zamanda ölüme de neden olabilir`` denildi. 
Bilinçsiz kullanılan ilaçların başında antibiyotiklerin geldiği ifade edilen açıklamada, Türkiye`de geçen yıl içerisinde antibiyotik kullanımının 8 milyon kutu ve yüzde 3,21 oranında arttığı bildirildi. 
Bilinçsizce ve çok fazla oranda kullanılan antibiyotiklerin, direnç oluşmasına ve bir sonraki tedavi aşamasında olumlu sonuç alınamamasına neden olabildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
``Geçtiğimiz yıl Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direncinin artık küresel bir tehdit oluşturduğunu ilan etmiş, antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımına bağlı gelişen bakteri direncinin enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde güçlükler yarattığını belirtmişti. Bu çerçevede antibiyotik direncine karşı, eşgüdüm içerisinde çok disiplinli, küresel bir strateji geliştirilmesini önermişti. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan 2011 Yılı Dünya İlaçta Durum Raporu`nda, akılcı ilaç ve özellikle akılcı antibiyotik kullanımına özel bir vurgu yapılmaktadır. Söz konusu rapor, akılcı olmayan ilaç kullanımının küresel bir toplum sağlığı sorunu olduğunu ancak bu soruna yeterince önem verilmediği tespitini yapmaktadır. Raporda akılcı ilaç kullanımı ile ilgili olarak araştırmaya, politikalar geliştirmeye ve kurumsal bir mücadeleye yatırım yapılmadığının altı çizilerek, ülke yönetimlerine sağlık sektöründeki tüm paydaşları/bileşenleri harekete geçirecek biçimde davranmaları yönünde çağrıda bulunulmaktadır. Bilinmelidir ki her antibiyotik, her hastaya iyi gelmez. Çünkü antibiyotiklerin etki alanı hastanın yaşı, cinsiyeti, kullandığı diğer ilaçlarla gireceği etkileşimlere göre farklılaşabilmektedir.`` 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false