Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Haydar Çavuş Çeşmesi ihtişamlı görüntüsüne kavuştu

Haydar Çavuş Çeşmesi ihtişamlı görüntüsüne kavuştu

Osmanlı mimarisinin meydan çeşmesi örneklerinden biri olan ve 1906 yılında yaptırılan, Bandırma’nın simgelerinden tarihi Haydar Çavuş Çeşmesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek tüm ihtişamıyla kente ve ge

Osmanlı mimarisinin meydan çeşmesi örneklerinden biri olan ve 1906 yılında yaptırılan, Bandırma’nın simgelerinden tarihi Haydar Çavuş Çeşmesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek tüm ihtişamıyla kente ve geleceğe kazandırıldı. 
Bandırma İskele Meydanı’na, 1906 yılında Karesi Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından Haydar Çavuş Vakfı gelirleri kullanılarak yaptırılan Haydar Çavuş Çeşmesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından geleceğe kazandırıldı. 
Kısmen giderlerinin tıkandığı ve tesisat sisteminde bazı aksaklıkların olduğu saptanan Haydar Çavuş Çeşmesi’ni restore eden Büyükşehir Belediyesi, Balıkesirli müderris Helvacızade Muharrem Hasbi Bey tarafından yazılan ve zamanla okunmayacak hale gelen kitabeyi de temizleyerek altın yaldızlı boyayla görünür hale getirdi. 
Restorasyon işlemlerini en ince ayrıntısına kadar titizlikle gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, yanlış müdahaleler ile üzeri kapatılmış, mermer yüzeyler dâhil tüm cephelerde itinalı temizlik çalışması gerçekleştirerek çatlak ve sıva kopmaları olan kubbe içi ve üzerinde gerekli çalışmaları tamamladı. Boyanan kubbe üzerinde yer alan âlemin de özgün kimliğine sadık kalınarak gerekli işlemlerden geçirilmesinin ardından üç ana cepheye LED aydınlatmalar takılarak çeşme, geceleri de göz alıcı bir hale getirildi.                      Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı