Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Havutçadan Lozanın 89. yıldönüm mesajı

Havutçadan Lozanın 89. yıldönüm mesajı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Lozan Antlaşmasının kabul edilişinin 89uncu yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada AKP iktidarının hedefinin Cumhuriyet değerleri olduğunu söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Lozan Antlaşması`nın kabul edilişinin 89`uncu yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada AKP iktidarının hedefinin Cumhuriyet değerleri olduğunu söyledi. 
Havutça, "AKP iktidarının hedefi İnönü Savaşlarının ve Lozan Zaferinin komutanı İnönü`dür. Hiç kuşkusuz ki AKP iç dünyasında Atatürk`ü de hedef almıştır" dedi.  
Havutça`nın açıklaması şöyle:
"Lozan Barış Antlaşması, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde emperyalizme karşı kazanılan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın sonrasında diplomatik alanda da kazandığımız bir zaferdir. Türkiye Cumhuriyetinin sınırları, yargı yetkisi, egemenlik hakları uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi anlamına gelen Lozan Antlaşması zaferinin diplomatik komutanı İsmet İnönü`dür. İsmet İnönü ve Lozan Antlaşması bir arada tarihimize geçmiş en önemli iki isimdir. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti`nin kazanımlarına ve bu kazanımların mimarlarından olan bir komutan ve devlet adamı olan İsmet İnönü`nün hatırasına çok ciddi saldırılar gerçekleştirilmektedir. 89 yıl öncesine baktığımızda aylar süren görüşmeler çok tartışmalı geçtiğini dönemin emperyalist güçlerinin bağımsız Türkiye Cumhuriyeti için engeller oluşturduğunu görmekteyiz. Bu görüşmeleri başarı ile yürüten ve zaferle sonuçlandıran Kurtuluş Savaşı kahramanlarından, Mustafa Kemal Atatürk`ün yakın silah arkadaşı, büyük devlet adamı İsmet İnönü`nün Talim Terbiye Kurulu`nun, liselerdeki `Uluslararası İlişkiler` dersinin müfredatında yaptığı değişiklikle isminin çıkarıldığı iddiaları bu saldırıların somut bir göstergesi niteliğindedir. AKP iktidarının hedefi Cumhuriyet değerleri, İnönü Savaşlarının ve Lozan Zaferinin komutanı İnönü`dür. Hiç kuşkusuz ki AKP iç dünyasında Atatürk`ü de hedef almıştır.  Kurtuluş Savaşı kahramanlarından İsmet İnönü Cumhuriyetimizin kurucularındandır. Lozan Barış Anlaşması`nı başarı ile gerçekleştirdikten sonra, diplomatik zekası ile ülkemizi 2. Dünya Savaşı`ndan da uzak tutmayı başarmıştır. İsmet İnönü, ulusumuzun gurur duyduğu devlet adamlarımızdan birisidir. AKP, O`nun adını kitaplardan çıkarabilir belki ama ulusumuzun gönlüden ve yüreğinden asla çıkaramayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; Lozan Antlaşması`nda cesareti, inancı ve kıvrak zekasıyla, diplomasinin efsane komutanı İsmet İnönü`yü ve tüm Kurtuluş Savaşı şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyorum."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu