Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Havutçadan basın toplantısı

Havutçadan basın toplantısı

Kırmızı et sektörü de iflasa gidiyor

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırma`da düzenlediği basın toplantısında çeşitli konular hakkında düşüncelerini açıkladı. 
Belediye Başkan Yardım-cıları Dursun Mirza ve Ozan Onur ve CHP ilçe Başkanı Metin Ok`un da hazır bulunduğu toplantıda önce Büyükşehir Yasası`na değinen Havutça, şunları söyledi:
"Biz, CHP olarak bu yasaya TBMM`nde karşı çıkmadık. İtiraz ettiğimiz konu, bu yasanın AB`nin yerel yönetimler özerklik şartına uygun olmadığıydı. 
AB şartında, kapanacak beldeler konusunda referandum yapılması yer alıyordu. Buna karşın ülkemizdeki 2200 beldeden 1881`i kapandı. Bunlar arasında, 3-4 bin yıllık Edincik beldesi de bulunuyor. Yine tüzel kişilikleri sonlandırılan köylerimizdeki ortak mallar da, ilçe belediyelerine geçiyor. Böylece, Anayasal mülkiyet hakkı ihlal edilerek, vatandaşın elinden alınıyor. Bu konularda Anayasa Mahkemesi`ne başvurarak, itiraz ettik. Şimdi sonucu bekliyoruz."
"Kırmızı ette iflaslar kaçınılmaz"
Beyaz et sektöründe Şeker Piliç`in içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar konusunda düşüncelerini açıklayan Havutça, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu durum benim için sürpriz olmadı. 2011 yılının Aralık ayında TBMM`ne verdiğim araştırma önergesinde, beyaz et girdilerinin pahalılığı ve ithalata dayalı olmasının sıkıntılarını anlatmıştım. Hâlen, ülkemizdeki beyaz et sektöründe hizmet veren kuruluşların devletten toplam 600 milyon lira KDV alacağı bulunuyor. Hükümet, vatandaşa yük getirirken AB, haklarını verirken AKP kriterlerini uyguluyor. Bu arada, kırmızı et sektöründe de iflaslar kaçınılmaz gözüküyor. Samanın balyası bile 25 liraya yükseldi. Köylü, bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri`ne büyük borç içinde."
Emekli yoksulluk, çalışan açlık sınırında
CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, ülkemizdeki 14 milyon çalışandan 9 milyonunun asgari ücret aldığına dikkati çekerken, şöyle konuştu:
"Eski dönemlerde 2 milyon 200 bin dolayında bulunan sendikalı çalışan sayısı 600 bine dek düştü. Ülkemizde büyük bir gelir dağılımı adaletsizliği bulunuyor. Emekliler yoksulluk, çalışanlar ise açlık sınırı içinde."
Havutça, AKP`nin başta CHP olmak üzere muhalefet belediyelerine baskı uygulayıp, operasyonlar düzenlediğine işaret ederken, "Neden, bugüne dek hiçbir AKP belediyesine operasyon yapılmadı?" diye sordu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli