Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Havutça, devlet yurtlarında ücret alınmamasını istedi

Havutça, devlet yurtlarında  ücret alınmamasını istedi

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, devlet yurtlarında barınan üniversite öğrencilerinden yurt ücreti alınmaması için kanun teklifi hazırladı.
Kanun teklifi kabul edildiği takdirde, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında barınan 350 bini aşan üniversite öğrencisi ve ailelerine nefes aldıracak.
CHP`li milletvekili Havutça, KYK`nın 2015 yılı yurt ücretlerine zam yaptığını % 10`u bulan bu artışların öğrenciler ve aileleri için büyük bir yük olduğunu söyledi.
Eğitimin bir hak olduğunu, öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için devletin yardım önlemleri almasının Anayasal bir görev olduğunu hatırlatan CHP Milletvekili Havutça, "Asgari ücretle geçinen bir ailenin ya da ürününden kâr değil zarar eden bir çiftçinin ayda 130 ile 230 lira arasında değişen yurt ücreti veriyor olması sosyal devlet anlayışında kabul edilemez. Devletin yurtlarında kalan öğrencilerden alınan yurt ücretleri Anayasa ile hatta kanun ile çelişmektedir. Bu çelişki ortadan kaldırılarak, öğrencilere devlet yurtlarında parasız barınma olanakları sağlanmalıdır." dedi.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu`nda değişikliğe giden kanun teklifi, KYK`nın gelirleri arasında bulunan yurt ücretlerinin kaldırılmasını öğrencilerden talep edilen depozitolarında memur maaş katsayının 1.500 gösterge ile çarpımı (yaklaşık 115 TL) ile edilen miktar olmasını düzenliyor. Teklife göre, sağlık mazereti olanlar dışında sınıfta kalan öğrenciler ile yaz aylarında nöbetçi yurtlarda kalan öğrenciler yurt ücreti ödeyecekler.



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı