Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Havutça, borçlu çiftçi sayısında ısrarlı

Havutça, borçlu çiftçi sayısında ısrarlı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, borçlu çiftçi sayısını Başbakandan öğrenmek istiyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, borçlu çiftçi sayısını Başbakan`dan öğrenmek istiyor.
Balıkesir Milletvekili Havutça, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Eker`in Türkiye`de ve Balıkesir`de kredilerini vadelerinde ödeyemeyen, haklarında kanuni takip başlatılan ve hapis cezası alan çiftçi sayısı ile ilgili sorularını Bakan Eker`in yanıtlamaması üzerine sorularını bu kez Başbakan`a yöneltti.
Havutça, soru önergesinde 2002 yılından bu yana borçlarını ödeyemeyen çiftçi sayısını öğrenmek istedi. Havutça ayrıca, tarımsal sulama yapan abonelerden hapis cezası bulunup bulunmadığının yanıtlanmasını istedi.
Havutça, Türkiye`de ve Balıkesir`de bulunan borçlu çiftçi sayısını bu kez Başbakan`a sordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Eker`in borç miktarını açıkladığı ancak borçlu çiftçi sayısına yanıt vermediğini hatırlatıp, yanıtlamayan ve yeni eklediği sorularını Başbakan`a yönelttiğini söyledi. 
Havutça`nın önergesi şöyle: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Eker 7/6276 sayılı soru önergeme verdiği yanıtında; "Tarım Kredi Kooperatiflerince kredi kullanan ortakların 30.04.2012 tarihi itibariyle Türkiye genelinde toplam 3.630.702.662 TL, Balıkesir ili ve ilçelerinde ise toplam 125.333.386 TL kredi borcu bulunmaktadır. Tarım Kredi Kooperatiflerince ortaklarına kullandırılan kredilerin vadelerinde ödenmemesi halinde, kendilerine 90 günlük ek süre tanınmaktadır. Bu süre içerisinde haklarında herhangi bir icra takibi yapılmamaktadır. Borcun 90 günlük süre içerisinde de ödenmemesi halinde ilgili ortaklara ihtarname gönderilerek borçlarını ödemeleri talep edilmektedir. İhtarnamede belirtilen süre içinde borçları ödememeleri halinde ise ilgili ortağın sağlık sebepleri, ölüm, ailevi sıkıntı, yangı ve benzeri gibi sosyal ya da afete dayalı bir mazereti yoksa haklarında İcra İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde icra takibine başlanılmaktadır." Diğer yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız da bir soru önergesine verdiği yanıtında 458.258 tarımsal sulama yapan abone bulunduğunu bunların borçlarının toplamının yaklaşık 2,1 milyar TL olduğunu bildirdi.
Bu bilgiler ışığında;
1. Bugün itibariyle, Türkiye genelinde toplam kaç çiftçimizin Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği`ne borcu bulunmaktadır? Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ortağı çiftçilerimizin sayısı illere göre dağılımı nasıldır? Borç miktarının illere göre dağılımı nasıldır? 
2. Türkiye genelinde kaç çiftçimiz kullandıkları kredileri vadelerinde ödeyemedikleri için haklarında kanuni takip başlatılmıştır? 
3. Tarım Kredi Kooperatifince kaç çiftçimize İcra İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde icra takibi başlatılmıştır? 
4. Tarım Kredi Kooperatifi kredisini ödeyemeyen kaç çiftçimiz hapis cezasına çarptırılmıştır?
5. Türkiye genelinde tarımsal üretim yaparak geçimini sağlayan kaç çiftçi borçlu bulunmaktadır? Kaç çiftçi icra takibindedir? Kaç çiftçi hapis cezası ile cezalandırılmıştır?
6. Tarımsal sulama yapan abonelerden kaçı icra takibindedir? Kaçı borcunu ödeyemediği için hapis cezası almıştır?
7. 2002 yılından bu yana kaç çiftçimiz borcunu ödeyemez duruma düşmüştür?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli