Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Havutça, beldelerin kapatılmasına öfkeli

Havutça, beldelerin kapatılmasına öfkeli

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, mecliste görüşülen Büyükşehir yasa tasarısının, Türkiyenin idare sistemini yaralayacağını kaydetti.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, mecliste görüşülen Büyükşehir yasa tasarısının, Türkiye`nin idare sistemini yaralayacağını kaydetti.
Komisyon üyesi CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, CHP olarak Balıkesir`in büyükşehir olmasına karşı olmadıklarını belirterek, "Biz de beldelerimize sahip çıkmak için, demokrasiye sahip çıkmak için, köylerimize sahip çıkmak için biz de her şeyi yaparız. 
AKP, `Türkiye`yi biz istediğimiz gibi yönetiriz, beldeleri kapatırız, köyleri mahalleye çeviririz` dedikçe onlara diyorum ki:  `Siz kimsiniz yahu? Siz kime sordunuz? Benim köyümün, beş yüz yıllık köyümün köylülük haklarını kim size o yetkiyi verdi, nasıl kaldırıyorsunuz? Kim oluyorsunuz da benim köyümün köylülük haklarını alıyorsunuz? Kim verdi o yetkiyi size?" diye konuştu.
CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça, AKP Hükümetinin hazırladığı Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı`nın köyleri ve beldeleri mahalleye çevireceğini, il genel meclislerini kaldıracağını bütün bu düzenlemenin Türkiye demokratik yaşamına onarılmaz yaralar açacağını söyledi. Havutça, "Bu tasarının görüşülmesine başlandığı andan beri AKP`lilere Türkiye`nin idari sisteminde çok ağır yaralar açacağını söylüyoruz. Hükümet ısrarla bu yasayı bu haliyle çıkartmaya çabalıyor. CHP olarak kapatılacak beldelerimizde, köylerimizde halka sorduk, her yerden `hayır` çıktı. Halk belediyesinin kapatılmasını istemiyor. Bu tasarı halka rağmen halkı karşısına alarak bu haliyle kanunlaşması halinde demokrasi de Türkiye`nin yönetim yapısı da ağır yaralar alacak" dedi.
Edincik`te 21 Ekim Pazar günü referandum var
Edincik`te 21 Ekim Pazar günü referandum yapılacağını hatırlatan Havutça, "Edincik 700 yıllık bir tarihe sahip beldemiz. Tarihi dokusu ile bölgemizin önemli yerleşim merkezlerinden. Sanayisi ile sosyo-ekonomik yapısıyla ilçe olmaya aday bir belde iken mahalleye dönüştürülmesi Edincik halkına büyük haksızlıktır. Referandum sonuçlarını AKP hükümetinin iyi tahlil etmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Aksakal-Ocaklar-Sarıköy ve Karşıyaka aynı kaderi paylaşacak
Bandırma`nın diğer beldesi olan Aksakal`ın da aynı kaderi paylaştığını ifade eden Havutça,  Aksakal Belediyesinin 1972 yılında kurulduğunu 40 yıldır hizmet verdiğini söyledi. 
Sarıköy Belediyesi, Ocaklar ve Karşıyaka belediyeleri de AKP`nin bu tasarısının kurbanı olacağını belirten Havutça, şöyle konuştu:
"Bu tasarı kanunlaşırsa Aksakal`a hizmeti Balıkesir`den vereceksin. Hantal bir yapıya dönüştürdüğünde hizmetlerin aksayacak. Sarıköy`ün gelişimini engelleyecek, Ocaklar`ın turizmine darbe vuracaksın. Balıkesir`de geçen Pazar günü referandum vardı, tüm belde başkanlarımız isyan hâlinde. AKP`liler ses çıkarmayabilir çünkü Başbakan `Kesin sesinizi` dediğinde cesaret edecek bir adam var mı bilmiyorum ona karşı olacak? Çünkü bugün Türkiye`de bırakın demokrasiyi, tek adam çoğunlukçu bir diktası algısı yaratan bir yönetim tarzı var"
Kim oluyorsunuz da, benim köyümün köylülük hakkını alıyorsunuz?
CHP olarak Balıkesir`in büyükşehir olmasına karşı olmadıklarını vurgulayan Havutça, köylerin, beldelerin ve il genel meclislerinin kapatılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. 
Beldelere ve köylere sahip çıktıklarını savunan Havutça şunları söyledi: 
"Biz de beldelerimize sahip çıkmak için, demokrasiye sahip çıkmak için, köylerimize sahip çıkmak için biz de her şeyi yaparız. AKP `Türkiye`yi biz istediğimiz gibi yönetiriz, beldeleri kapatırız, köyleri mahalleye çeviririz` dedikçe onlara diyorum ki  `Siz kimsiniz yahu? Siz kime sordunuz? Benim köyümün, beş yüz yıllık köyümün köylülük haklarını kim size o yetkiyi verdi, nasıl kaldırıyorsunuz? Kim oluyorsunuz da benim köyümün köylülük haklarını alıyorsunuz? Kim verdi o yetkiyi size? Bunu ben sormuyorum sadece. Bu tasarı TBMM`ye geldiğinden beri beni akın akın ziyarete gelen köylüler söylüyor. `Benim köyümü nasıl mahalle yaparsın` diye soruyor. AKP`nin gittiği yol yol değil."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false