Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Havutça, batık gemileri sordu

Havutça, batık gemileri sordu

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Erdek ve Kapıdağ ziyaretleri sırasında kendisine iletilen sorunları Meclis gündemine taşımayı sürdürüyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Erdek ve Kapıdağ ziyaretleri sırasında kendisine iletilen sorunları Meclis gündemine taşımayı sürdürüyor. 

Havutça, son olarak Narlı ve İlhan Mahallesi`ndeki batık ve terk edilmiş gemilerin mahalle esnafı ve sakinlerine yaşattığı sorunları ele aldı. Havutça, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan`ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu gemilerin yarattığı sorunların ne zaman ve nasıl çözümleneceğini sordu.
Havutça, önergesinde şu görüş ve sorulara yer verdi:
“İzmit Limanı`ndan aldığı yükü Lübnan ve Mısır`a götürürken, Marmara Adası açıklarında yük kayması nedeniyle yan yatıp, batma tehlikesi geçirmesinin ardından çekildiği, Balıkesir`in Erdek ilçesine bağlı Narlı Mahallesi iskelesinde batan 63 metre uzunluğundaki "Pasha" isimli yük gemisi bir yılı aşkın süredir aynı yerinde durmaktadır. Narlı esnafı ve halkı 2013 Eylül ayından beri iskelelerinin önünde bulunan gemi nedeniyle iskeleye balıkçı motorlarının yanaşmaması sonucunda işlerinin olumsuz etkilendiğinden yakınmaktadırlar.
Yine Erdek`in İlhan Mahallesi iskelesinde biri 60 metre uzunluğunda "Hesfibermarin" isimli kablı gemisi 10 yılı aşkın süredir ve bunun dışında 2 küçük yük gemisi de uzun süredir deniz içinde çürümeye terk edilmiş durumda beklemektedir. Mahalle sakinleri ve esnafının mağduriyetinin yanı sıra bu gemilerin denizden çıkarılmıyor olması denizlerdeki kirliliğin artmasına hem de ekonomik açıdan zarara yol açmaktadır. Bu nedenlerle;
1. Muhtelif tarihlerde batmış olan Devlete ait veya terk olunup sahipsiz mal durumuna düşen ya da sahipleri tarafından herhangi bir çalışma yapılmayan gemilerin denizden çıkarılması için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmaktadır?
2. Batık ya da sahipsiz gemilerin denizlerden uzun süre çıkarılmıyor olmasının nedeni nedir? Bu nedenleri ortadan kaldırmak için hangi çalışmaları yapıyorsunuz?
3. Marmara Denizi`nde kaç batık ya da denizlerden çıkarılmayı bekleyen gemi bulunmaktadır?
4. Erdek`in Narlı ve İlhan mahallerindeki gemiler başta olmak üzere bu durumdaki gemilerin yarattığı sorunlar ne zaman ve nasıl çözümlenecektir?”



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı