Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Havutça, Bandırmayı pis kokudan kurtarmaya kararlı

Havutça, Bandırmayı pis kokudan kurtarmaya kararlı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırmada yaşanan koku sorununu ve angus ithalatındaki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırma`da yaşanan koku sorununu ve angus ithalatındaki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. 
Havutça, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker`in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Başbakan Recep Tayip Erdoğan`ın "et fiyatları çok yüksek" diyerek verdiği talimatla 2010 yılında önce kasaplık canlı hayvan, sonra besilik canlı hayvan ve en sonunda da karkas et ithalatına kapıları açıldığını hatırlattı. 
İthalatçı olmayan ithalatçılığa AKP hükümeti tarafından zorlanan besicilerin geçen zaman içerisinde birçok sorunla karşılaştığını vurgulayan Havutça, besicilerin sorunlarına çözüm beklenirken çevre ve insan sağlığını tehdit eden yeni sorunlarla karşılaşıldığını ifade etti.
Havutça, "Bu sorunlardan biri de Bandırma`da ciddi bir boyutta yaşanmaktadır. İthal edilen Anguslar asgari 20 gün süren bir seyahat sonrası Bandıma Limanı`na gelmektedir. Bu süreç son günlerde Bandırma`da kenti yaşanılmaz hale getiren koku sorununu gündeme getirmiştir. Bandırma halkı bu durumdan şikayet etmekteyken, Angus ithalatındaki uygulamalarda korkunç iddiaların da gündeme gelmesi halkı endişelendirmektedir" dediği önergesinde Bakan Eker`in şu soruları cevaplamasını istedi:
1- Uluslararası mevzuatta taşımacılık yapan gemiler yükü olan canlı hayvanların dışkılarını denize salamaz ve gemi içerisinde depolama usulüyle muhafaza etmek zorundadırlar. Ancak iddialara göre Bandırma Limanı`na getirilen angusların dışkılarının depolanmadığı denize bırakıldığı iddialarını araştırdınız mı?
2- Bandırma Limanına getirilen angusların dışkılarının güvenli ortamlarda depolanmaması halinde hastalıkların ortaya çıkacağı, bu hastalıkların insan sağlığı ve çevreyi tehdit ettiği iddiaları ile ilgili hangi araştırmayı yaptınız?
3- Angusların kötü koşullarda bulunduğu ortamda üreyen "saprofit" bakterilerin gerçekleştirdiği işlemler sonucu çürümeye sebep olduğunu ve bunun da çok keskin ve kötü bir kokuyu ortaya çıkardığını bilindiği halde bununla ilgili hangi denetimleri yaptınız?
4- Yolculuk esnasında bazı hayvanların telef olduğu, iç sularda ölü hayvanların kesilerek denize atılması mevzuata uygun bir işlem olmadığı halde denize atıldıkları iddialarını araştırdınız mı?
5- Bandırma Limanında Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği ile ilgili yaptığınız denetimler nelerdir? Önümüzdeki günlerde yapılacak yeni angus ithalatı için Bandırma Limanı`nda hangi önlemleri aldınız?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı