Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

Havutça, Bakan Eroğlunu eleştirdi

Havutça, Bakan Eroğlunu eleştirdi

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Kepsutta yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Havutça, orman alanın yanı sıra mera, sebze ve meyve bahçelerinin de yandığını bu nedenle hasar tespit çalışmalarının bir an önce bitirilip köylüye yardım ya

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Kepsut`ta yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. 
Havutça, orman alanın yanı sıra mera, sebze ve meyve bahçelerinin de yandığını bu nedenle hasar tespit çalışmalarının bir an önce bitirilip köylüye yardım yapılmasını istedi.
"Mücadelede Akdeniz birincisiyiz" diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu`nu eleştiren Havutça, "Mücadelede değil, % 90`nı insan kaynaklı orman yangınlarının önlemede birinci olmak esas politika olmalıdır" dedi.
CHP Milletvekili Namık Havutça, Kepsut Orman İşletme Şefliği`ne giderek yangın sahasında çalışanlara geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Havutça ve beraberindeki heyet daha sonra İşletme Şefi Fatih Yılmaz ve Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın ile birlikte yangın bölgesine giderek burada bilgi aldılar.
Havutça yaptığı açıklamada, Türkiye`nin orman yangınları bakımından hassas bir ülke olduğunu Balıkesir orman varlığının da yangın tehdidi ile her zaman karşı karşıya bulunduğunu söyledi. 
"Yangın ile mücadele eden ekiplerin canla başla çalışmaları sayesinde orman varlığımızın daha da eksilmesi büyük ölçüde engellenebiliyor" diyen Havutça, orman yangınları ile mücadelenin en başarılı yolunun önlem olduğunu ifade etti. 
Havutça, "Ülkemizde orman yangınlarının çıkış nedenlerine baktığımızda % 90`na yakınının insan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Önlem alınarak insan kaynaklı orman yangınlarının önüne geçilmesi orman varlığımızın, gelecek kuşaklardan emanet aldığımız bu zenginliğimizin dekar dekar, hektar hektar yok olmasını da önleyecektir. Kepsut, Bigadiç ve Dursunbey`de çıkan yangınlarda 1000 hektarı aşkın alan kül olmuş durumda. Sayın Bakan Veysel Eroğlu, `Akdeniz ülkeleri arasında yangınla mücadelede birinciyiz` diyor. `Bununla gurur duyalım` diyor. `Bu yıl bin 865 kırsal alan yangınına müdahale ettik` diyor. Bakanın bu açıklamaları bir politikanın eksikliğini gösteriyor. Mücadelede değil, % 90`nı insan kaynaklı orman yangınlarını önlemede birinci olmak esas politika olmalıdır. Mücadelede birinci olmak değil önlemede birinci olmak daha bilimsel bir politika olacaktır. Yangınla mücadele, önleme, müdahale ve rehabilitasyon aşamasından oluşuyorsa önleme ile ilgili her çalışma daha da artırılmalıdır" diye konuştu.
Havutça, yetkililerden köylerde hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bilgisi aldığını, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı`ndan 500 bin liralık acil yardım ödeneği istendiği bilgisi verildiği söyledi. 
Havutça, "Yanan meralarda bir an önce hasar tespit çalışmaları, köylülerin hayvanlarını besleyecek yem ihtiyacı bir an önce karşılanmalı. Yanan tarlalar ve bahçelerde ki tarımsal ürünlerde ki zarar da belirlenmeli. Borçlu çiftçilerin borçları ertelenerek nakdi yardım bir an önce yapılmalı" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı