Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Havutça, asgari ücret yetersiz

Havutça, asgari ücret yetersiz

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, açıklanan asgari ücret zammını değerlendirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, açıklanan asgari ücret zammını değerlendirdi.  Zammın beklenenin çok altında olduğuna dikkat çeken Havutça, "AKP Hükümetinden 2013`ün son, 2014`ün ilk zulmü asgari ücretle çalışan emekçiye geldi" dedi.
Havutça, asgari ücretli emekçisinin öğününe 5 kuruşluk zam yapılmasının hiç savunulur yanı olmadığını belirtip, TBMM komisyonlarında bekletilen kanun teklifinin asgari ücretlileri rahatlatacak büyük bir fırsat olduğunu, AKP`nin yasal düzenleme için Meclis`e getireceği kanun taslağı ile birlikte bu teklifin de değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Havutça şunları söyledi: "Açıklanan zam oranlarının emekçilerin beklediğinin de altında. İlk altı ay için artış 43 lira, ikinci altı ayda da bir önceki altı aylık artışa göre 45 lira. Öğün hesabı yapsanız zulmü, insafsızlığı görürsünüz. Bir asgari ücretlinin öğün başına kazandığı parayı 8 lira 9 kuruştan 9 lira 4 kuruşa çıkaran AKP hükümeti 5 kuruşluk zam ile kendini halkın soracağı hesaptan kurtaramaz. Bir ayakkabı kutusunun maliyetinin de altında zam alan asgari ücretlimiz bu zammın hesabını da AKP hükümetinden soracaktır."
İşte! Hükümetin asgari ücret zammı
2013 ikinci 6 ay asgari ücret: 804 TL /30= 26,8 TL (Günlük)
2014 yılı ilk 6 ay asgari ücret: 846 TL/30= 28,2 TL (Günlük)
Öğün Başı Artış: 9,4 - 8,9=0,5 (Yani 5 kuruş)
Havutça`nın teklifi komisyonda bekliyor
AKP hükümetinin 3 çocuklu asgari ücretli ailesinden vergi alınmaması için düzenleme yapma kararı aldığını hatırlatan Havutça,  8 Şubat 2012 tarihinde verdiği kanun teklifinin de bu hazırlık ile birlikte ilgili TBMM komisyonlarında ele alınacağını söyledi. Havutça, kanun teklifi ile asgari ücret ile çalışanlara aile yardımı yapılması ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması öngörmüştü. Öneri, asgari ücret ile çalışanlara aile yardımı yapılması ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması için 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu`nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngörüyor.
Havutça`nın önerisinin yasalaşması halinde 1.071 TL brüt ücret üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesinti yapılmayacak, aile geçim indirimi artırılacak. Teklif, asgari ücretlilere "Aile Yardımı Ödeneği" verilmesini de öngörüyor. Bunlara göre teklifle asgari ücretlinin maaşının en düşük memur maaşına yakın maaş alması hedefleniyor. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false