Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Havutça, afet yardımını yetersiz buldu

Havutça, afet yardımını yetersiz buldu

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 2012 yılında Balıkesirde aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen 6 sel felaketi için acil olarak toplam 920 bin liranın gönderilmesinin yetersiz olduğunu söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 2012 yılında Balıkesir`de aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen 6 sel felaketi için acil olarak toplam 920 bin liranın gönderilmesinin yetersiz olduğunu söyledi. 
Havutça, sadece Marmara Belediyesi`nin hasar ve zararların onarımı ve tekrardan yapılması için 3 milyon lira için acil talebiyle başvuru yaptığı halde henüz bir cevap alamadığını belirtti.
Havutça, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay`ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Başbakan Yardımcısının daha önce verdiği yanıtları anımsatarak, "Sadece Marmara Adası`nda 3 milyon liranın üzerinde acil beklenen bir miktar varken, Balıkesir`de aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen 6 sel felaketi için acil olarak toplam 920 bin TL`nin gönderilmesi yeterli buluyor musunuz?" diye sordu.
Havutça`nın önergesi şöyle:
"22-23 Ekim 2012 tarihlerinde Balıkesir`in ilçeleri Bandırma, Erdek ve Marmara İlçelerinde şiddetli yağış meydana gelmiştir. Şiddetli yağış sonucunda Marmara Adası ile Avşa Adasında ve Saraylar Beldesi`nde sel felaketi yaşanmıştır. Yaşanan sel felaketinde özellikle Marmara İlçesinde ağırlıklı olmak üzere kanalizasyon, su, yol, elektrik ve haberleşme tesislerinde büyük zararlar meydana gelmiştir. 24 Ekim 2012 tarihinde Susurluk ilçesine bağlı Karapürçek beldesinde, kuvvetli yağış nedeniyle Karadere`nin taşması sonucu, binlerce tavuk, onlarca küçük ve büyükbaş hayvan telef olmuştur. 2 Kasım 2012 tarihinde gece saatlerinde şiddetli yağış neticesinde Burhaniye, Edremit ve Gömeç`te hasarlar oluşmuştur.  Gömeç İlçesi Kemalpaşa Mahallesi`nde sel felaketi yıkılan ev bulunmamasına rağmen birçok evde eşya hasarı meydana gelmiştir. Aynı tarihte Balıkesir`de de aşırı yağışlar genel hayatı etkilemiştir. 
28 Aralık 2012 tarihinde yazılı soru önergeme vermiş olduğunuz yanıtta özetle; 2012 yılında Balıkesir ilimizde; 6 heyelan, 1 kaya düşmesi riski, 6 sel ve 1 yangın olmak üzere toplam 14 afet meydana geldiğini, Balıkesir İli, ilçe, belde ve köylerinde meydana gelen 6 heyelandan toplam 19 konut ve 5 ahır etkilendiğini, genel hayata etkili olan 1 heyelanda önleyici tedbir olarak istinat duvarı ve çevre drenajı projesi için ihale bedeli olan 151.000.00 TL + KDV`nin Genel hayata etkili 1 muhtemel kaya düşmesinde etkilenebilecek 11 konut için tehlikeli kayaların kırılarak temizlenmesi işi için ihale bedeli 25.000,00 TL+KDV`nin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan lığı`nca gönderildiğini, aşırı yağışlara bağlı olarak 6 sel afeti meydana geldiğini, yaşanan sel felaketlerinde konut ve iş yerlerinde yapısal bir hasar meydana gelmemiş ancak bunlardan 639 konut ve 173 iş yerinde bulunan eşyalarda meydana gelen hasar, telef olan 434 adet küçükbaş hayvan ve hasar gören 507 dekar ekili alan için toplam 920.000,00 TL`nin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlı ğı`nca gönderildiğini, Başkan lıkça, "İllerin Afetselliği` verilerinin sürekli güncellendiğini açıkladınız.
Maliye Bakanlığı`nca, Balıkesir`in Körfez ve Marmara bölgelerinde yaşanan sel felaketinin yol açtığı yaraların sarılması için, 5 milyon lirasının sel felaketinin yaşandığı ilçe ve beldelerindeki altyapı çalışmalarına, 3 milyon lirasının ise köy yollarının yapılması için toplam 8.000.000 TL lira ödenek gönderilmiştir.
Bu bilgilere göre;
1- Marmara Belediyesi, 22-23 Ekim 2012 tarihinde yaşanan sel felaketi sonucunda oluşan ve keşif raporunda da belirttiği gibi hasar ve zararların onarımı ve tekrardan yapılması için acil olarak toplam 3.137.529,65 TL talebinde bulunmuştur? Marmara Belediyesi`nin bu talebi neden henüz yerine getirilmemiştir?
2- Sadece Marmara Adası`nda 3.000.000 TL`nin üzerinde acil beklenen bir miktar varken, Balıkesir`de aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen 6 sel felaketi için acil olarak toplam 920.000,00 TL`nin gönderilmesi yeterli buluyor musunuz?
3- Balıkesir`in son 10 yıllık güncel afetsellik verileri nedir? Bu verilere göre Balıkesir`de son 5 yılda afet ve acil durumların sebep olduğu zararların önlenmesi için tehlike ve risklerin önceden tespiti, afet olmadan önce meydana gelebilecek zararları önleyecek veya en aza indirecek önlemlerin alınması ile ilgili olarak hangi çalışmalar yapılmıştır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli