Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Havutça, MİT ve Emniyetin takip edemediği konuyu Meclise taşıdı

Havutça, MİT ve Emniyetin takip edemediği konuyu Meclise taşıdı

Emniyet ve MİT tarafından da takiplerinin olanaksız hale geldiği Suriyelilerin, ülkemizde yarattığı ulusal güvenlik tehdidi, ülke ekonomisine maliyeti, yaşam koşullarının zorluğu ve Avrupa´ya kaçak geçişlerindeki can kayıpları Meclis gündemine taşındı.

Emniyet ve MİT tarafından da takiplerinin olanaksız hale geldiği Suriyelilerin, ülkemizde yarattığı ulusal güvenlik tehdidi, ülke ekonomisine maliyeti, yaşam koşullarının zorluğu ve Avrupa´ya kaçak geçişlerindeki can kayıpları Meclis gündemine taşındı.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ?Türkiye´nin birçok iline dağılmış olan Suriyeli mültecilerin sayısı net olarak tespit edilmediği gibi, Emniyet ve MİT tarafından da takiplerinin olanaksız hale geldiği, yapılan bombalı eylemlerde de açık bir şekilde görülmektedir? diye konuştu.
Ülkemize bu kadar çok Suriyeli´nin girişini, terör başta olmak üzere birçok açıdan ulusal güvenliğimizi tehdit ettiğini öne süren Havutça, Meclise Araştırma önergesi verdi.
Havutça, Türkiye´ye sığınmış olan ve tam sayıları dahi belli olmayan Suriyelilerin ulusal güvenliğimiz başta olmak üzere, ülkemizdeki yaşam koşulları, Avrupa´ya kaçak geçişlerdeki can kayıpları ve ülke ekonomisine maliyeti gibi önemli konuların bir bütün olarak ele alınıp, gerekli araştırma, inceleme ve önlemlerin alınması adına, Meclisin harekete geçmesini istedi.
Havutça, verdiği araştırma önergesinde şu ayrıntılara yer verdi: ?Suriye´de, 2011 yılı Mart ayında yaşanan iç savaşla beraber, başta komşu ülkeler olmak üzere, Ortadoğu´nun birçok ülkesine mülteci hareketleri başlatmıştır. Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkesini terk eden Suriye´li sayısı 4,7 milyon. Türkiye´ye sığınan mültecilerin sayısı ise 2,6 milyonu geçti. Bu sayı ülkemizdeki 15 ilin nüfusunun toplamına eşit. Türkiye´de 10 ilde kurulan 25 çadır ve konteyner kentte 270 bin Suriyeli barınıyor. AFAD yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana ve Malatya illerinde 25 ayrı kampta 269 bin 366 Suriyeli barınıyor. Öte yandan, Türkiye´de kamplarda bulunan Iraklıların sayısı 11 bin 138, kamplarda kalan Suriyeli ve Iraklıların sayısının toplamı 280 bin dolayındadır. Türkiye´nin birçok iline dağılmış olan Suriyeli mültecilerin sayısı net olarak tespit edilmediği gibi, Emniyet ve MİT tarafından da takiplerinin olanaksız hale geldiği, yapılan bombalı eylemlerde de açık bir şekilde görülmektedir. Ülkemize bu kadar çok Suriyeli girişi, terör başta olmak üzere birçok açıdan ulusal güvenliğimizi tehdit eder noktaya ulaşmıştır. Bu gerçekler göz önünde bulundurularak, Türkiye´ye sığınmış olan ve tam sayıları dahi belli olmayan Suriyelilerin ulusal güvenliğimiz başta olmak üzere, ülkemizdeki yaşam koşulları, Avrupa´ya kaçak geçişlerdeki can kayıpları ve ülke ekonomisine maliyeti gibi önemli konuların bir bütün olarak ele alınıp, gerekli araştırma, inceleme ve önlemlerin yapılması adına, Meclis´te araştırma komisyonu kurulması Ülkemizin ve Suriyelilerin geleceği açısından son derece önem arz etmektedir.?
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli