Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Havutça, Mısır´a gitmeden Ankara´da sert açıklamalarda bulundu

Havutça, Mısır´a gitmeden Ankara´da sert açıklamalarda bulundu

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Kahire´de gerçekleşecek uluslararası terörle mücadele çalıştayı kapsamında Mısır´a gitmeden önce Cumhurbaşkanı ve ülkedeki yasal düzenlemelere yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Kahire´de gerçekleşecek uluslararası terörle mücadele çalıştayı kapsamında Mısır´a gitmeden önce Cumhurbaşkanı ve ülkedeki yasal düzenlemelere yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.
?Terörle Mücadele Çerçevesinde Parlamenterler ile Yargı Aktörleri İlişkisi? konulu çalıştay Mısır´ın Başkenti Kahire´de 24-25 Ekim 2017 tarihlerinde yapılacak.
Uluslararası terör çalıştayı ve Türkiye´nin konumu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın ?Terör ve terörist tanımını yeniden yapmalıyız´ açıklamalarına tepki gösterdi.
CHP´nin hukukçularından biri olan Havutça, Kürt sorunun çözümüyle ilgili görüş beyan eden her görüşün PKK´ya destek gibi algılanmasının yanlış olduğunu kaydetti.
Havutça, yaptığı açıklamada, Türk Ceza Kanunu (TCK), Terörle Mücadele Kanunu (TMK), Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu başta olmak üzere yürürlükte olan mevzuatta terörle mücadele ile ilgili herhangi bir yasal eksikliğin söz konusu olmadığını söyledi.
"Burada sadece yasaların uygulanmasından kaynaklı siyasi iradenin zikzakları var" diyen Havutça, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugünkü mevzuatla Diyarbakır Sur´da, Şırnak´ta, Hakkari´de güvenlik güçleri terör örgütleri mensuplarıyla mücadele ediyorsa bu barış sürecinde de geçerliydi. 7 Haziran seçimlerinden önce barış süreci diye başlayan süreçte, şehir savaşlarına hazırlanan bu terörist grupların eylemlerine göz yumdu. Bu kanunlar o zaman da bu mücadeleye izin veriyordu. Dolayısıyla buradaki terörle mücadeledeki eksiklik yasalardan kaynaklanmıyor. Siyasi iradenin bu yasal mevzuatı doğru kullanmamasından kaynaklanıyor.?
Erdoğan´ın buradaki hedefinin siyasi açıklamaları terör suçu kapsamına dahil etmek olduğunu vurgulayan Havutça, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Havutça, "Bu daha önce denendi. Bu Türkiye´de yeniden bir insan avı başlatmak demektir. Kürt sorunun çözümüyle ilgili görüş beyan eden her görüşün PKK´ya destek gibi algılanması Türkiye´de ucu açık nereye gideceği belli olmayan ve her düşüncenin suç haline geldiği bir durum yaratır" diye konuştu.
"Konuşarak çözemeyeceksek silahla çözümü mü teşvik etmiş olacağız?" diye soran Havutça, Erdoğan´ın, danışmanları tarafından doğru bilgilendirilmediğini savundu.
Havutça, "Cumhurbaşkanı´na sanırım hukuksal danışmanları doğru bilgi vermiyorlar. Bugünkü ne TCK´da ne TMK´da terör tanımında bir eksiklik yok, terörle mücadelede yasalardan kaynaklanan bir eksiklik olmadığın biz biliyoruz" dedi.
Havutça, terör tanımını genişletmek yerine tam aksine demokratik hak ve özgürlükleri genişleterek, bu sorunun daha fazla üzerine gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Havutça, sözlerini şöyle sürdürdü: "Terör bir insanlık suçudur, dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde terör bir hak arama yöntemi olamaz. PKK bir terör örgütüdür. Ancak Kürt sorunu vardır Türkiye´de, bu sorunları konuşarak, siyasal anlamda değerlendirerek, basında, Meclis´te, kamuoyunda bunları konuşarak çözebiliriz. Bunların konuşmasını engellersek eğer bu noktadaki ifadeleri biz terör kapsamında değerlendirirsek iş artık iyice çığırından çıkar ve Türkiye bir açık cezaevine dönüşür.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli