Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Havutça, Manyas Kuş Cennetinin yok olmaması için çırpınıyor

Havutça, Manyas Kuş Cennetinin yok olmaması için çırpınıyor

Çevreci Milletvekili, Manyas Kuş Gölünde yaşanan kirliliğin sonucu ölen kuş ve balıklara dikkat çekmek için konuyu TBMM´ye taşıdı.

Çevreci Milletvekili, Manyas Kuş Gölünde yaşanan kirliliğin sonucu ölen kuş ve balıklara dikkat çekmek için konuyu TBMM´ye taşıdı.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Manyas Kuş Cenneti´nin yok olmak üzere olduğunu gerekçe göstererek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, gerekli önlemlerin alınması için araştırma önergesi verdi.
Yaşanan çevre kirliliğiyle ilgili olarak eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar´ın ?Vahşice depolanan atıkların yarattığı kirlilik Kocaçay´a, Maden Deresi´ne ve nihai olarak Manyas Kuş Gölü´ne ulaşmaktadır? ifadelerini önergesinde yer veren Havutça, iktidarın o dönemki Çevre ve Şehircilik Bakanının bu itirafıyla Manyas Kuş Gölü´nün can çekiştiğini, ölmek üzere olduğunu dile getirdi.
Havutça, araştırma önergesinde şu ayrıntılara yer verdi:
?Manyas Kuş Gölü, Bandırma ve Manyas sınırları içerisinde bulunan, uluslararası koruma altına alınmış önemli bir göldür. Yüz binlerce kuş bu gölde konaklamakta ve üremektedir. Fakat 2000 yılından bu tarafa göl hızla kirlenmektedir. Gölde yaşayan canlıların popülasyonu kirlilikten dolayı azalmakta ve yok olmaktadır. Bandırma çevresinde ve göl kıyısındaki evlerin atıkları, Kuşcenneti´ni tehdit ettiği gibi gölün yok olmasına aynı zamanda kuşların, balıkların ve bir çök türün ölümüne neden olmaktadır. Sudaki oksijenin azalmasıyla gölün doğal yaşam dengesi bozulmuştur. Bu yaşanan olumsuzlukların sonucunda gölün çevresini 2-3 metre bataklık sarmıştır. Kuşların beslenme kaynakları azalmıştır. Ağır metaller, kuşların bünyelerinde birikerek yaşamları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Göl civarındaki arazilerin üzerindeki tarım alanları çok kirli göl suyuyla sulanmaktadır. Daha sonra ise bu sular drenaj suları ile göle ulaşmakta ve göl tarım ilacı kirliliğine maruz kalmaktadır.Manyas Kuş Gölü Türkiye´nin altıncı büyük gölüdür. Göl, Manyas Çayı, Sığırcı Deresi, Mürüvvetler Deresi, Dutlu Deresi ve yeraltı suları ile beslenmektedir. Göl´ün çıkısı ise Karadere ile olmaktadır. Göl ve yakın çevresine 1981 yılında 1. Derece Doğal SİT Alanı statüsü verilmiştir. 200´ü aşkın kuş türü ile 23 balık türünün bulunduğu bilinen göldeki Milli Park´a 1975 yılında Avrupa Konseyi´nce A sınıfı diploma verilmiştir. Yöre halkı, tarıma dayalı küçük işletmelerin ve sanayi kuruluşlarının yarattığı kirlilikten ötürü oldukça şikayetcidir. 5 Haziran 2012 Dünya Çevre Günü Manyas Gölü´nde toplu balık ölümlerinin yaşanması izleyen günlerde de toplu kuş ölümlerinin yaşanması tehlikenin boyutlarını göstermektedir. Balya´da kurşun kirliliği bölgede dehşet saçan boyuttadır. Manyas Kuş Gölü´nün su kaynaklarının korunması adına sürdürülebilir yönetimi konusunda, mevcut alanların daha fazla tahrip olmasını önleyici projelerin saptanması, boyutları gittikçe büyüyen kirlenmenin yarattığı tehdidin ve bu tehdidin nasıl giderileceğinin kapsamlı olarak araştırılması için Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli