Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Havutça, bölgemizi zehirleyecek projeyi Meclise taşıdı

Havutça, bölgemizi zehirleyecek projeyi Meclise taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırma ilçesine bağlı Şirinçavuş Mahallesi´ne yapılması planlanan termik santralin doğaya ve insan sağlığına vereceği zararların tespit edilmesi için hazırladığı araştırma önergesini Meclis Başkanlığına sundu.

Bu projenin Bandırma ve çevresini zehirleyeceğini vurgulayan Havutça, verdiği araştırma önergesinde Termik Santralde ana yakıt olarak yılda 3 milyon 721 bin 179 ton ithal kömür kullanacağını, bu kömürün % 40´nın kül halinde bölgedeki insanları ve doğayı zehirleyeceğini, hatta doğayı ve bitki örtüsünü katledeceğini, bundan dolayı Meclis denetiminin yapılmasının önemine dikkat çekti.
Yanlış alan ve yanlış teknoloji yüzünden, kurulduğundan bugüne değin çevresindeki tüm varlıklara (insan, toprak, su, hava ve bitki) sürekli zarar vermekte olan termik santralin kurulacağı alanın çok iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Havutça, hazırladığı araştırma önergesinde şu ayrıntılara yer verdi: ?Son yıllarda gelişme yolundaki ülkeler hızlı bir ekonomik büyüme göstererek enerji tüketimlerini yaklaşık iki katına çıkarmışlardır. Ülkeler artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kaynaklarının el verdiği ölçüde değişik üretim tekniklerine başvurmaktadırlar. Ülkemizde artan enerji ihtiyacını karşılamak için yapılan çalışmalarda hızlı bir şekilde su kaynakları hava toprak ve denizler kirlenmektedir. Çevreye vereceği zararlar tam araştırılmadan termik santraller kurulmaktadır. Termik santraller atık oluşturarak insan sağlığını yok edeceği gibi, doğadaki birçok canlının da yok olmasına sebep olacaktır. Termik santral demek; geri dönüşü olmayan yol demektir. Termik santral demek; havanın, toprağın, suyun kirlenmesi demektir. Çevre sorunu aslında sadece bu bölgenin sorunu değil, tüm ülkenin sorunudur. Ülkemizdeki termik santrallerin çevreye verdiği zararlardan dolayı gelecekte açlıkla, çevre kirliliği ve sağlık sorunları ile boğuşan bir Türkiye olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yüksek kullanım payına sahip fosil yakıtlı santrallerin hava kirliği ve ekolojik dengenin bozulmasına olumsuz etkilerde bulunduğu bilinmektedir. Kömüre dayalı termik santrallerin külleri atık olarak sorun olmakla birlikte, toprak üzerinde depolanması sonucunda, kül içindeki zararlı bileşenlerin yağmur suları ile toprağa sızması sonucu yer altı suları ile de geniş bir alanda zararlı etkisini sürdürme özelliği bulunmaktadır. Termik santraller için gerekli madencilik ve taşıma faaliyetleri de birçok çevre sorunu yaratılmaktadır. Bütün bu olumsuz etkilerine rağmen, kömür hali hazırda enerji üretimi noktasında ülkemizde tercih edilen bir kaynak olmayı sürdürmektedir. Bu gerçeği dikkate alarak mevcut termik santrallerin, kontrollü ve çevresi ile dost bir şekilde işletilmesine olanak sağlayacak yeni teknolojilerden faydalanılması büyük önem arz etmektedir. Bandırma ilçesinde kurulması planlanan 1600 MW`lık ithal kömür yakıtlı Termik Santral için kül düzenli depolama tesisi, derin deniz deşarjı ve iskele kurulması planlanıyor. Termik Santralde ana yakıt olarak yılda 3.721.179 ton ithal kömür, yardımcı yakıt olarak ise doğal gaz ya da fuel oil kullanılacak. Kömürün Rusya başta olmak üzere Güney Amerika, Endonezya ve Güney Afrika vs. ülkelerden ithal edilmesi öngörülüyor. Yanlış alan ve yanlış teknoloji yüzünden, kurulduğundan bu güne değin çevresindeki tüm varlıklara (insan, toprak, su, hava ve bitki) sürekli zarar vermekte olan termik santralin kurulacağı alanın çok iyi analiz edilmesi gerekmektedir.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli