Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Havutça, beyaz et üreticilerinin sorunlarına el koydu

Havutça, beyaz et üreticilerinin sorunlarına el koydu

Beyaz et sektörünün, komşu ülkelerle yaşanan kriz yüzünden ihracatının etkilendiğini gerekçe gösteren CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Beyaz et sektörünün, komşu ülkelerle yaşanan kriz yüzünden ihracatının etkilendiğini gerekçe gösteren CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Beyaz et üreticilerinin geleceğe kaygılı baktığını, sektörde yaşanacak daralmalara karşı şimdiden önlem alınması için konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ele alınmasını isteyen Havutça, ?Türkiye´de beyaz et üretiminde % 25´lik pazar payı ile lider durumda ki Balıkesir gibi birçok ilimizdeki üreticiler beyaz et sektörünün karşılaştığı sorunlardan ötürü geleceğe kaygıyla bakmaktadır.? dedi.
Sektörün sorunlarını yakından takip eden Havutça, araştırma önergesinde şu ayrıntılara yer verdi: ?2015 yılında terör olayları ve kuş gribinin etkisiyle ihracatın düştüğü beyaz et sektöründe 2014´te 700 milyon dolar olan ihracat, 2015´te 472 milyon dolara gerilemiştir. Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra bu ülke ile beyaz ihracatımız durdu. Suriye ve Irak´ın belirsizliği sektörü büyük oranda etkiledi. Türkiye´nin kanatlı eti ihracatının, 2016 yılı Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre % 55,7 azalmayla 42,2 milyon dolardan 18,7 milyon dolara düşmesi sektörün yaşadığı sorunları net bir şekilde ortaya koymaktadır. Ülkemizdeki kişi başına beyaz et tüketimi Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Ülkeleri ile karşılaştırıldığında hala oldukça düşüktür. Kişi başına yılda tüketilen kanatlı eti miktarları ABD´de 47 kg; Kanada´da 35 kg; İngiltere´de 28 kg; ülkemizde ise 17.5 kg´dır. Kanatlı sektöründe hammadde sorunların başında yer almaktadır. Sektördeki diğer bir sorun ise ihracatta yaşanan sıkıntılardır. Beyaz et ihracatı artmasına rağmen yaşanan sorunlar gelecek açısından endişe verici boyutlara ulaşmış durumdadır. Özellikle tek pazara bağımlılık (İran, Irak ve Libya odaklı ihracat pazarı) sektörün geleceği açısından endişe vermektedir. Sektör yemde dışa bağımlı olunması dolayısıyla yükselen yem fiyatlarının maliyetleri etkilemesi, yükselen maliyetlerin ise üreticileri olumsuz etkilemesi, üretimin sürdürülebilirliği ve karlılığını engellemektedir. Üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, maliyetleri düşürecek zamanında ve yeterli yem tedarikini sağlayacak politika araçları ve destekleme modelleri uygulanmalıdır. Türkiye´de beyaz et üretiminde yüzde 25´lik pazar payı ile lider durumda ki Balıkesir gibi birçok ilimizdeki üreticiler beyaz et sektörünün karşılaştığı sorunlardan ötürü geleceğe kaygıyla bakmaktadır. Özet olarak sorunlarının çözümü hâlinde de büyük bir atılım yapmaya hazır bir sektör olan beyaz et sektörünün üretimden tüketime kadar bütün yönleriyle ele alınması, sorunlarının ve çözümlerinin kapsamlı olarak araştırılması için meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını arz ederiz.?
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli