Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Hatay´da "Coğrafi İşaretler Toplantısı"

Hatay´da

Toplantıda ?Marmara mermeri? ve ?mor soğan? da gündeme geldi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nin (TOBB), ?coğrafi işaretler toplantısı? Hatay´da yapıldı. Toplantıya, Erdek Ticaret Odası Başkanı (ETO) Mimar F. Özlem Sarı ve Oda Genel Sekreteri Dilek Güneş de katıldı. Toplantıda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, coğrafi işaretlerin önemini geç fark ettiklerini belirterek, "Coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa Birliği´ne tescili konusunda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Coğrafi işaret sadece daha fazla kazancın kapısını açmıyor, aynı zamanda ürüne ve emeğe de saygı anlamı taşıyor." dedi.                       

Hatay´da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası´nın ev sahipliğinde, TOBB ile Türk Patent ve Marka Kurumu´nun iş birliğiyle, merkez Antakya ilçesindeki bir otelde "Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Karakuş, toplantıda yaptığı konuşmada, coğrafi işaret konusunun Türkiye ve Türk özel sektörü açısından önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye´de 3 binden fazla yöresel ürün olduğunu belirten Karakuş, şunları kaydetti:
"Potansiyelimize rağmen coğrafi işaretlerin önemini geç fark ettik. Bu değerlerimizi ne kendi insanımızla, ne de dünyayla buluşturabildik. Özellikle son 10 yılda bu alanda önemli mesafe kat ettik. Ülkemizde pek çok ürüne coğrafi işaret aldık. Bu konuda kamu kurumlarımızın bu işe öncelik vermesi etkili oldu. TOBB olarak da buna büyük destek verdik. Coğrafi işaret alınan ürünlerin büyük çoğunluğu yerel oda ve borsalarımız tarafından yapıldı. Coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa Birliği´ne tescili konusunda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Coğrafi işaret sadece daha fazla kazancın kapısını açmıyor, aynı zamanda ürüne ve emeğe de saygı anlamı taşıyor. Coğrafi işaret bir marka değeridir."
- Tuzlu yoğurt ve Sürk peyniri için çalışma
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin de coğrafi işaretlemeyi çok önemsediklerini ifade ederek, 2007 yılında Antakya Künefesi´nin coğrafi işaretini aldıklarını ve bu ürünü ihraç edilir duruma getirdiklerini anlattı.
Hatay´ın yöresel ürünler açısından çok zengin olduğunu söyleyen Çinçin, "Şimdi tuzlu yoğurt ve Antakya Sürk peynirinin başvurusunu yapacağız. Bu kapsamda çalışmalarımız sürüyor. Bünyemizde, Coğrafi İşaretler Strateji Birimi kurduk. Nesillerimize aktaracağımız yöresel ürünlerimizin pazar payının arttırılması için çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri de onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış bu topraklarda yerel miraslara sahip çıkmaya çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye´nin yöresel ürün açısından zengin bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Kuseyri, "Bu zenginliğe rağmen yeteri kadar coğrafi işaret almış ürün bulunmuyor. Türkiye´de 2 bin 500´ün üzerinde coğrafi işaret alacak ürün varken şu ana kadar sadece 200 civarında ürün coğrafi işaret alabilmiştir. Yöresel ürünleri koruyabilmek, değer kazandırmak için çaba harcanması gerekiyor." dedi.
Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe´nin de, "Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adı başvurusu ile tescil süreci" konulu sunum yaptığı toplantıda, Kosova Prizren Belediye Meclis Başkanı Levent Buş ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin arasında iş birliği protokolü imzalandı.
ERDEK DE GÜNDEME GELDİ
Toplantıda konuşan Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar F. Özlem Sarı, ?coğrafi işaret? başvurusunda bulundukları ?Marmara mermeri? ve Kapıdağ´ın mor soğanı(balık soğanı) hakkında bilgi verdi.
Erdek Ticaret Odası tarafından ?coğrafi işaret? başvurusu yapılan ?Marmara mermeri? ve ?mor soğan?, bu işareti almak için artık gün sayıyor.
Haber Merkezi



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı