Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hastanelere PLAZA mantığı ile yaklaşılıyor

Hastanelere PLAZA mantığı ile yaklaşılıyor

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Sağlık Bakanlığınca kamu özel işbirliği modeli ile tesis yaptırılması, yenilenmesi ve hizmet alınması hakkındaki kanun tasarısı hakkında görüşlerini açıkladı.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Sağlık Bakanlığı`nca kamu özel işbirliği modeli ile tesis yaptırılması, yenilenmesi ve hizmet alınması hakkındaki kanun tasarısı hakkında görüşlerini açıkladı.
Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında görüşlerini açıklama fırsatı bulan Gümüş, "Tasarının genel gerekçelerinde sağlık hizmetlerinin ertelenemez, vazgeçilemez, bekletilemez ve ikame edilemez niteliğinden bahsedilmektedir. Tüm bu isabetli nedenlerden ötürü sağlık hizmeti herkese eşit bir şekilde verilmesi gereken bir kamu hizmetidir" hatırlatması yaptı.
Ancak tasarı ile, zaten halihazırda bir kamu hizmeti olmaktan uzaklaştırılmış olan sağlığın daha da metalaştırılarak ticarileştirilmesi söz konusu olacaktır iddiasını dile getiren CHP Milletvekili Gümüş, "Hükümet ne yazık ki satmadan, özelleştirmeden iş yapamamaktadır" dedi.
Gümüş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tasarıda da ifade edildiği gibi özel sektör tarafından kamu arazilerine inşa edilecek yeni hastaneler söz konusu olacaktır. Bu noktada hükümetin hangi temel kriterlerle bu hastaneleri yaptırmak istediği çok önemlidir. AKP hükümeti iktidara geldiği günden itibaren sağlığın ticarileştirilmesi politikasını öne çıkarmaktadır. Temelleri 30 yıl önce atılan bu yönelim, ülkemizde her geçen yıl sağlığı bir kamusal hizmet olmaktan çıkarak parayla alınıp satılan bir meta haline getirmiştir. Bu anlayışın sonuçları giderek Anayasaya da sosyal devlet uygulaması ile çelişir hale gelmektedir. Hastanelere birer "PLAZA" mantığı ile yaklaşan tasarı doğal olarak hastaları ve yakınlarını da müşteri olarak görmektedir. İnsan sağlığının merkeze alınmadığı bu tasarıya sağlık sektörünü içinde bulunduğu durumdan daha da kötü, tekelci ve ticari bir hale getireceğini düşündüğümüz için karşı olduğumuzu ifade etmek isterim."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı