Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Hasan Basri Çantay panelle anıldı

Hasan Basri Çantay panelle anıldı

Hasan Basri Çantay, ölümünün 49. yılında törenle anıldı.

Hasan Basri Çantay, ölümünün 49. yılında törenle anıldı.
Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile (BAYŞAD) Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği`nin düzenlemiş olduğu Panelde ölümünün 49. yılında Hasan Basri Çantay anıldı.
Çarşamba günü Saat 19.30`da Balıkesir Anadolu Lisesi Salonu`nda düzenlenen Panel`in açılış konuşmasını Dernek Başkanı Mustafa Kuvancı yaptı. 
Kuvancı, dernek ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde üç yıldır Hasan Basri Çantay`ın anıldığını söyledi.
Geçen yıl Bigadiç, Kepsut, Dursunbey, Edremit, İvrindi, Savaştepe İlçelerinde anma törenlerinin düzenlendiğini belirten Kuvancı, "2013 yılında ise Manyas, Burhaniye ve Sındırgı İlçelerimizde Hasan Basri Çantay`ı anlatacağız, tanıtacağız ve unutturmayacağız" dedi.
Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı ise konuşmasında,  "Balıkesir`in yetiştirdiği gazeteci, öğretmen, din adamı, toplum önderi, entelektüel, milletvekili, kimlikleriyle tanınan Hasan Basri Çantay`ın vefatının 49. yılında anmak ve misyonunu yaşatmak ve özellikle gençlerin Hasan Basri Çantay`ı tanıması ve örnek alınmasını sağlamak amacıyla panelin düzenlendiği belirtti. 
Mustafa Çaltı konuşmasında "Hasan Basri Çantay`ı "Aksiyon adamı, fikir adamı, şair, edebiyatçı, hoca, gazeteci, tüm zamanlara ışık tutacak düşüncelerin insanı olarak tanıttı.
Çaltı, Hasan Basri Çantay`ı; İstiklal Maşı Şairi Mehmet Akif Ersoy`un yakın dostu Balıkesir`in muhterem evladı olduğunu o bazıları gibi "işittim, düşündüm, taşındım, karar verdim ve itaat ettim…" diyenlerden asla olmadığını… Damarlarında öz suyu taşımayan bir milletin yaşamayacağını bilmekte olduğunu… O`nun kökü mazide olan neslin Balıkesir`de önderliğini yaptığını… Basın yoluyla, fikirleriyle düşmana kılıç salladığını …Balıkesirlileri ve tüm milleti silkinmeye, uyanmaya davet ettiğini belirterek bu etkinliklerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Hasan Basri Çantay Konulu Panelisler; Balıkesir Üniversitesi Okutman Emekli Aydın Ayhan "Hasan Basri Çantay`ın Mücadeleciliği ve Gazeteciliği", Balıkesir Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Yusuf Akgül "Hasan Basri Çantay`ın Edebi Kişiliği ve Mehmet Akif ile Gönüldaşlığı", 100. Yıl Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni Araştırmacı-Yazar İsmail Sarıçay "Hasan Basri Çantay`ın İdeali" ve Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd..Doç.Dr. Mehmet Özkan "Hasan Basri Çantay`ın Kur`an Meali" üzerine konuştu.
Panelin Oturum Başkanlığını Araştırmacı-Yazar Yoğurtçu Cami Hatibi Yaşar Kutlu yaptı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı