Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Güney Marmara Gıda Kümesi Projesinde sona doğru

Güney Marmara Gıda Kümesi Projesinde sona doğru

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Portekiz´in Castelo Branco bölgesinde faaliyet gösteren InovCluster Gıda Kümesi ile ortaklaşa yürütülen Güney Marmara Gıda Kümesi Projenin tamamlanmasına az kaldı. Portekiz´den gelen InovCluster heyeti, projenin son

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Portekiz´in Castelo Branco bölgesinde faaliyet gösteren InovCluster Gıda Kümesi ile ortaklaşa yürütülen Güney Marmara Gıda Kümesi Projenin tamamlanmasına az kaldı. Portekiz´den gelen InovCluster heyeti, projenin sonuna gelinmesi itibari ile son kez temaslarda bulunmak üzere Balıkesir´e geldi.
Görüşmelerde projenin kazanımlarından, faaliyetlerinden, tecrübe paylaşımlarından ve dernek çalışmalarından bahsedildi. Proje kapsamında GMKA uzmanları ve Portekiz heyeti, Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği üyeleri ve ilgili paydaşlarla birlikte gerçekleştirilen toplantı sonrasında, BASAF binasındaki fotoğraf müzesinde Bahadır Aksan´ın ?Ayak İzlerimiz 1 ? Porto? isimli fotoğraf sergisini ziyaret etti.
Toplantıya Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Dernek ve BSO Meclis Başkanı Hakan Özdamar, GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek ve Ajans uzmanları, InovCluster Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı ve Agro-Gıda Teknoloji Merkezi Direktörü Mr. Luís Pinto de Andrade, Castelo Branco Belediye Meclis Üyesi Mr. Jorge Pio, Castelo Branco Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mr. Adelino Minhós, Taze Meyve ve Likör Üreticisi Mr. Rolando Matins ile akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya geldi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek, ?Biz Kalkınma Ajans olarak, kurulduğumuz günden bu yana mali destek programları ile gündeme geliyoruz ama yaptığımız iş sadece bu değil. Ayrı zamanda bölgemize yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yönelik birçok çalışmayı da yapıyoruz. Onlara yol gösteriyoruz. Diğer taraftan da Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve diğer fonlardan bölgemize gelecek yabancı kaynakları da bölgemize getirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda son yıllarda yürüttüğümüz üç Avrupa projemiz var. Bunlardan da birisi Güney Marmara Gıda Kümesi projesidir. Bugün projemizin kapanış toplantısı için Portekizli misafirlerimizle burada bulunuyoruz. Nihai hedefimiz Balıkesir ve Çanakkale´de kurumsallaşmış bir Gıda Kümesi oluşturmaktı bunu başardık? diye konuştu.
Kümenin gelişmesi ve bu zamana kadar edinilen tecrübelerden bahseden GMKA Gıda Kümesi Derneği Başkanı ve BSO Meclis Başkanı Hakan Özdamar ise ?Dernek sayımız 60 kişiye ulaştı. Şu an için iki tane Ur-Ge projeleri yazılmakta. Şubat sonlarına doğru inşallah bakanlığımıza sunarak kümelenme oluşumunun ilk aşamasını tamamlamış olacağız. Bu 5 yıl sürecek bir proje olacak. Bundan sonra Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ayrıca Balıkesir Ticaret Odamız bünyesinde hem ticaret erbapları hem de odalarımız erbapları ile şehrimize, bölgemize ve ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz? dedi.
InovCluster Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı ve Agro-Gıda Teknoloji Merkezi Direktörü Mr. Luís Pinto de Andrade ise ?Özellikle yatırımcılara söylemek istediğim; firmaların gelişmesi için etmen olan rekabet koşullarının yerel yönetimler olsun, üniversiteler olsun hep birlikte teknolojiyi kullanarak farklı desteklerle ile donanım kazanmamız gerekiyor. Tabiki de firmaların daha rekabetçi olmaları için dernekte dayanışma ortamı olacak. Bunu da Cluster´ın yönlendirmeleri ile hedefe daha hızlı gidilerek gerçekleştirilebilir. Dernek sayısı kısa sürede çok iyi bir rakama ulaştı. Bu rakamlar projenin başarısını gösteriyor. Sayının daha da artmasıyla sinerji daha fazla olacaktır. Biz de Castelo Branco´da bu şekilde başlamıştık. Şimdiye kadar da buradaki ziyaretlerden de yeni tecrübeler edindik. Yerel yönetimlerin destekleri de gerçekten bu konuda çok önem arz ediyor. Şimdiden başarılarınızın devamını diliyorum. Her zaman her konuda yardımcı olmaya hazırız. Herkese teşekkür ediyorum diye konuştu.
GMKA uzmanlarından Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Osman Erol İnce´nin proje sürecinden ve bundan sonra olabilecek gelişmelerden bahsetmesi, firmaların ürünlerinin tanıtımının yapılması sonrası toplantı sona erdi.
Portekiz heyeti daha sonra 1 Şubat 2017 tarihinde Çanakkale´de gerçekleştirilecek Kapanış Toplantısına katılım sağladıktan sonra 3 Şubat´ta Portekiz´e dönüş sağlayacak.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli