Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Güneşte kalan zeytinyağı çok zararlı

Güneşte kalan zeytinyağı çok zararlı

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı M. Hakkı Semerci, körfez bölgesine tatil amaçlı gelecek tatilcilere uyarıda bulunarak, zeytinyağının en büyük düşmanlarından birinin güneş ışığı ile oksijen olduğunu öne sürdü.

Semerci, Çanakkale Küçükkuyu beldesinden başlayan ve İzmir Dikili ilçesine kadar uzanan, Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini de kapsayan Edremit Körfezinin dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının üretildiği bölgelerden olduğunu söyledi.
Turistlerin bölgede en fazla aldıkları ürünlerin başında zeytinyağı geldiğini belirten Semerci, "Madra Dağlarının ve Kazdağlarının eteklerindeki zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, diyebilirim ki dünyanın en iyi yağlarından bir tanesidir. Bunun önce üretici olarak çok iyi muhafaza etmeliyiz. Ticaretini yapanlar olarak çok iyi muhafaza etmeliyiz. Tüketicilerde bunun değerini bilmeliler. Bu anlamda uzun yaz günleri içerisinde bölgemize coğrafik güzelliklerinden dolayı birçok yerli ve yabancı turist gelmekte. Tabii ki özellikle yerli turistlerimiz bu bölgede hem tatillerini yaparlar hem de yıl boyu kullanacakları zeytinyağlarını alırlar" dedi.
Semerci: ?12 liraya zeytinyağı olmaz?
Tüketicinin 12 liraya zeytinyağı almasının imkansız olduğuna değinen Semerci, "20 lira civarındaki zeytinyağları değerinde ne çok pahalı, ne çok ucuz satılan yağlardır. Ama 12-13 liraya tezgahlarda etiketsiz, markasız satılan zeytinyağlarını kesinlikle tercih etmeyin" dedi.
Semerci açıkta satılan ve güneş ışığına maruz kalan zeytinyağlarına değinerek, "Zeytinyağının en büyük düşmanlarından bir tanesi de güneş ışığıdır, oksijendir. Zeytinyağı güneş ışığı ve oksijenden steril edilmiş olarak muhafaza edilmesi lazım. Bunu maalesef yol boylarında görüyoruz ki güneşin altında günlerce haftalarca bekletilen zeytinyağları tüketiciye sunulmak istenmektedir. O zeytinyağının içindeki faydalı içeriğin çok önemli kısmının bu güneş altında kaybolduğunu ve sağlık bakımından da zarar verebileceğini düşünüyorum. O yüzden iyi muhafaza edilmiş. Güneş ve oksijenden arındırılmış yerlerde muhafaza edilen zeytinyağlarını tercih etmelerini istiyorum." diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli