Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Gümüş: Taşeronlaşma ahlak meselesidir, ülkenin geleceğini ilgilendirir

Gümüş: Taşeronlaşma ahlak meselesidir, ülkenin geleceğini ilgilendirir

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş TBMM Genel Kurulunda söz alıp, taşeronlaşma konusundaki görüşlerini paylaştı.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş TBMM Genel Kurulunda söz alıp, taşeronlaşma konusundaki görüşlerini paylaştı.
Gümüş, konuşmasına; "Taşeronlaşma öyle önemli bir konudur ki ahlakı, çalışma hayatını, sağlığı, ülkenin geleceğini ilgilendirir. Şu andaki taşeronlaşma uygulamasıyla 18`inci yüz yıldaki çalışma ilişkilerine dönülmeye başlamıştır. Bir özel şirkette 80 tane taşeron şirket var. Nerede kaldı kıdem tazminatı, nerede kaldı izin?" diyerek başladı.
Bir maden işletmesinde bir taşeron iş alıyor, ondan sonra başka taşerona devrediliyor tepkisini dile getiren CHP Milletvekili Gümüş, "Bakıyoruz, işçilerden 2`şer milyarlık çek almışlar; bakıyoruz, anlaşmada "Ulaştırma ücretlerini işveren verir." diyor, işçiler ulaştırma ücretlerini veriyor. Ne kontrol var ne bir şey var, ahlaki bir sorundur. Devlet, hizmetlerini taşeronlara, taşeronlar da öbür taşeronlara yaptırıyor. Ahlaki bir iştir, Hükümetinizin vicdanına bırakıyorum. Bu, utanılacak bir konudur. Taşeronlaşma ciddi bir konudur" diyerek konuşmsın tamamladı.
Bakan Yıldırım`dan cevap gecikmedi
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Milletvekili Gümüş`e, geçici işçiler ve taşeron işçilerle ilgili bilgi verdi. 
Tabii, geçici işçiler ve taşeron işçiler, gerçekten hem kamuda hem özelde bir sorun, çalışma hayatının önemli sorunlarından bir tanesidir diyen Bakan Yıldırım, "Kamuda hizmet alımıyla çalıştırılanların sayısı 600 binin üzerinde, özellikle Sağlık Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere bu konuya bir çözüm üretilmesi için  Hükümetimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına görev vermiştir, hâlen Bakanlığımız çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.
Gümüş`e, taşeronlaşma konusunda yaşadığımız gerçeği dile getirdiniz cevabı veren Yıldırım, "Yani bu, bu ülkenin genel bir sorunudur. Hem özel sektör hem de kamuda hizmet alımı suretiyle böyle bir olgu var. Bunun, bir müşterek çalışmayla, bir ortak anlayışla, çalışma hayatında sivil toplum örgütleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve bütün paydaşlarla kapsamlı bir şekilde ele alınmasının doğru olacağını düşünüyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli