Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Gümüş; Marmaradaki afet alanını inceledi

Gümüş; Marmaradaki afet alanını inceledi

CHP Milletvekili Marmaradaki manzarayı değerlendirdi

CHP Milletvekili Marmara`daki manzarayı değerlendirdi
Marmara Adasında geçtiğimiz günlerde yaşanan afet alanını bizzat yerinde inceleyen CHP heyeti arasında yer alan CHP`nin Balıkesir Milletvekillerinden H. Ahmet Gümüş, adada gördüklerini basınla paylaştı.
Marmara Adası`nda, ilk darbenin ormanların kesilmeye başlaması ve mera alanlarının yok edilmesi ile başladığını öne süren CHP Milletvekili Gümüş, yok olan meralardan ilk darbeyi Marmara İlçesi`ndeki hayvan üreticilerinin yediğini söyledi. Gümüş, ikinci gelen afet darbesinin de, doğaya müdahaleyi ilçede oturan halka kestiğini belirtti.
Vakıf ve hazine arazileri ada dışındaki kişilere veriliyor
Marmara İlçesi`ndeki vakıfların ve hazinenin yerleri hükümete yakın az sayıda ada dışından kişiye verilmeye başlandığını kaydeden Gümüş, "Bu nedenle bölgedeki meralardan o tarihe kadar yararlanan 1000`e yakın çiftçi meralara giremez oldu. Yem fiyatlarının yükselişine dayanamayan çiftçiler hayvanlarını satmaya başladılar. Çiftçiler adanın meralarından uzaklaşırken bu yerlerdeki orman ve ağaçlıklar ceviz ekilecek gerekçesiyle kesilmeye başlandı. Ağaç kesiminin yanında ağaçlandırma nedeniyle doğaya makinelerle  müdahale edildi" dedi.
Gümüş: "Adadaki yağmayı ada halkı ödedi"
Sonuçta doğa faturayı kesti. İlk büyük yağmurda bütün taş, toprak ve Marmara İlçesi merkezine indi. Greyderler, molozlar adaya indi. Evlerin ilk katlarını sular bastı. Halk mağdur oldu. Halk "mademki doğaya müdahale ettiniz, mademki adanın en önemli geliri olan hayvancılığa darbe vurdunuz, şimdi zararlarımızı ödeyin" diyor.
Gümüş: "Marmara`da balıkçılık bitti, turizm zayıf, meralar hayvancılığa kapatılıyor, adalılar nasıl geçinecek?"
CHP Milletvekili Gümüş, ada topraklarının adalılar tarafından kullanılmamasının büyük sorunlar doğuracağını, afet`in ise ilk uyarı olduğunu ifade etti. 
Adalılar, ada topraklarının bir kısmının mahkemelik alanlar olduğunu, bir kısmının ise SİT alanı özelliğinde olduğunu, bu toprakların başkalarına verilemeyeceğini ve yapılanın AKP yakını olan kişilere peşkeş çekmekten başka bir şey olmadığını belirtiyor.
Gümüş: "Ada halkı idareye güvenini yitirmiş"
AKP`nin bundan böyle Marmara Adası`nda işi zor olacak. Çınarlı Köyü, Topağaç Köyü, Asmalı Köyü, Gündoğdu Köyü ve Marmara İlçesi sakinleri infial halinde ve halk idareye güvenini yitirmiş durumda. Marmara Adası halkı "bu adada yaşama şartlarımız tükenirse adayı terk etmek zorunda kalacağız" diyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli