Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Gümüş, kardan zarar görenler için soru önergesi verdi

Gümüş, kardan zarar görenler için soru önergesi verdi

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, vatandaşların çok zor günler geçirdiği ve kendisinin de bilfiil giderek yerinde gözlemlediği kar afetinin yaralarının sarılmasını istedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, vatandaşların çok zor günler geçirdiği ve kendisinin de bilfiil giderek yerinde gözlemlediği kar afetinin yaralarının sarılmasını istedi.
Hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini belirten Gümüş, konuyla ilgili soru önergesini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sundu.
Balıkesir’de yaşanan kar fırtınası sonucu vatandaşların çok zor günler geçirdiğini, üreticilerin büyük zarar gördüğünü ve bu konuda hükümet tarafından adım atılması gerektiğini ifade eden Gümüş, karayollarının tıkandığını ve günlerce açılamayan yollar olduğunu hatırlattı. Elektrik direklerinin devrilmesi sonucu elektriklerin kesildiğini ve günlerce onarılamadığını belirten Gümüş, soğuk havada hayvan üreticilerinin elektriksiz kaldığını ve fırtınadan dolayı pek çok sera, kümes ve hayvan barınağının yıkılması sonucu hayvanların telef olduğunu söyledi.
Gümüş, şunları ifade etti: “Kırsal mahallelere günlerce ulaşılamamış ve acil müdahale gerektiren durumlara müdahale edilememiştir. Bizim tespitimize göre yüz binlerce civciv, etlik ve yumurtalık piliç telef olmuştur. Pek çok büyükbaş hayvan ya telef olmuş ya da kesime gönderilmek zorunda kalmıştır. Küçükbaş hayvanlar telef olmuş bir kısmı da fırtınada kaybolmuştur. Bizlerin elde ettiği verilere göre hasarlar ve kayıplar ciddi boyuttadır. Vatandaşın yaralarının bir an önce sarılması için devletin devreye girerek çözüm üretmesi önemlidir.”
Gümüş, Başbakan’a şu soruları sordu: “Balıkesir ilindeki kar fırtınasının zararlarının tam olarak tespiti için ne tür çalışmalar yürütülmektedir? Karayollarının günlerce kapalı kalmasının nedenleri nelerdir? Kar fırtınasına müdahaleler niçin yetersiz kalmıştır? Ana yolların büyük bölümü açılmış olsa da mahallelerin ara yollarının uzun süre açılamamış olması zarar tespitini güçleştirmektedir. Ulaşım hizmetinin aksamasından kaynaklanan zararlar nelerdir? Balıkesir’de toplam kaç adet kümes zarar görmüştür? Zarar gören kümeslerde telef olan civciv sayısı nedir? Zarar gören kümeslerde kaç adet etlik piliç ve yumurtalık piliç telef olmuştur? Balıkesir’de toplam kaç sera zarar görmüştür? Yaşanan ürün kaybı ne kadardır? Hasar gören seralarda hangi ürünler yetiştirilmektedir? Balıkesir genelinde kar fırtınası nedeniyle çöken büyükbaş hayvan barınağı sayısı kaçtır? Bu barınaklarda kaç adet büyükbaş hayvan telef olmuştur? Çöken küçükbaş hayvan barınağı sayısı nedir? Kaç adet küçükbaş hayvan telef olmuş, kaç küçükbaş hayvan da fırtınada kaybolmuştur? Uzun süre ulaşım ve elektrik hizmeti alamadığı için mağdur olan vatandaşın yaralarının sarılması için ne tür girişimler olacaktır? Üreticinin gördüğü zararları onarabilmesi için hükümet olarak ne tür destekleriniz olacaktır? Örneğin düşük faizli kredi olanağı sağlamayı düşünüyor musunuz? Günlerce elektrik verilemeyen yerlerin elektrik altyapılarının iyileştirilmesi için ne tür girişimler olacaktır? Bundan sonra benzer durumların yaşanmaması için ne tür tedbirler alınacaktır? Ulaşımın aksamaması için acil eylem planları gözden geçirilip düzenlenecek midir? Yolların uzun süre kapalı kalması, elektriklerin kesik kalması gibi olayların yaşanmasına neden olan yoğun kar fırtınası nedeniyle bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesi düşünülmekte midir?”



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı