Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Gümüş, kamudaki toplu iş görüşmelerini sorguluyor

Gümüş, kamudaki toplu iş görüşmelerini sorguluyor

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, kamuda toplu iş görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konumu ve sürecin gidişatını sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, kamuda toplu iş görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konumu ve sürecin gidişatını sordu.
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na iletilmek üzere kaleme aldığı soru önergesinde kamuda toplu iş görüşmelerinde Bakanlığın konumu ve sürecin gidişatını gündeme getirdi.
Kamu işyerleri ile ilgili olarak başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Hükümet politikalarını sorgulayan Gümüş, Çay-Kur işyerinde, uzun süren yargı aşamasından sonra mahkeme kararı sonucu yetki alan, Tek Gıda-İş Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını ve grev kararı alındığını hatırlattı. THY işyerlerinde de, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirten Gümüş, THY`de de grev kararı aşamasına gelindiğini ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraf değil arabulucu konumda olması gerektiğini dile getiren Gümüş, mevcut hükümetin bu sosyal devlet algısının çok uzağında olduğunu söyledi. Bakan Faruk Çelik`e dönük hazırladığı soru önergesinde mevcut durum ile ilgili Bakanlığın tutumunu soran Gümüş, taraf olma konumundan çıkma konusunda bir girişimleri olup olmayacağını da sordu.
Gümüş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`e şu soruları yönetti:
1. Kamu işyerleri ile ilgili olarak başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ile ilgili olarak Hükümet`in bir politikası var mıdır?
2. Çay-kur işyerinde, uzun süren yargı aşamasından sonra mahkeme kararı sonucu yetki alan, Tek Gıda-İş Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve grev kararı alınmıştır. Bu uyuşmazlığı giderme konusunda bir girişiminiz oldu mu?
3. THY işyerlerinde de, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve grev kararı aşamasına gelinmiştir. Bu uyuşmazlığı giderme konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?
4. Birçok kamu işyerinde yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri de uyuşmazlıklarla sonuçlanmaya başlamıştır. Bu uyuşmazlıkları giderme konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?
5. Sosyal devlet gereği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, uzlaştırıcı, arabulucu olmanız gerekirken, taraf konumunda işveren olarak, toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde sendikaların karşısında olmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
6. Bakanlık ve Bakan olarak taraf olma durumundan çıkma konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli