Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Gripten korunmanın yolları

Gripten korunmanın yolları

Gribe yakalanmamak ya da hastalığı mümkün olabilecek en hızlı şekilde atlatabilmenin yolu, bağışıklık sistemimizin güçlü olmasından geçiyor

Havaların soğumasıyla birlikte grip vakaları da artıyor. Günlerce geçmeyen ve tüm vücudu etkileyen grip salgınlarında en sık görülen belirtiler ise, kuru öksürük, boğazda kuruluk ve yanma, bazı durumlarda ateş ve sık hapşırma. Grip, çeşitli virüslerin etken olduğu bir üst solunum yolları hastalığıdır. Çok farklı türden virüslerin neden olması sebebiyle aşı da yeterli olmayabiliyor.
Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, gripten önce bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapmamız gerektiğini sıraladı:
?Grip, genellikle en fazla bir hafta veya on gün içinde, basit tedavi yöntemleri ile geçebilir. Ancak dikkatli olunmazsa, hastalık oldukça olumsuz sonuçlara da yol açabilir. Halen dünyada grip salgınlarından ölen birçok insan var; bu sebeple gribe yakalanmadan bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz çok önemli.?

Gripten korunmak için: Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için meyve sebze ağırlıklı beslenin, fazla et tüketmeyin. Özellikle hasta olacağınızı düşündüğünüz dönemlerde bol bol C vitamini alın. Düzenli olarak egzersiz yapın. Hava nemlendiricileri kullanın. Odayı aşırı ısıtmayın, düzenli olarak havalandırın. Kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlar da bulunmamaya özen gösterin. Dışarıdan geldiğinizde ellerinizi sabunla yıkayın ve bunu çocuklarınızın da alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Çok kalın veya çok ince giysiler giymeyin. Uyku düzeninize dikkat edin. Stres altındaki insanlar hastalanmaya daha elverişlidir. Meditasyon yapın, kendinize zaman ayırın. Sigara içmeyin.
Grip olduysanız: Birçok kişi gerek olmadığı halde bir sürü ilaç kullanır ve bunların farklı yan etkileri vardır. Gereksiz yere, doktorunuza başvurmadan ilaç almayın. Antibiyotiklerin gribe faydası yoktur, antibiyotik kullanmayın. İnsan vücudu hastalıklarla savaş halinde iken fazla miktarda enerji sarf eder. Bu nedenle, iyileşme sürecinde istirahat çok önemlidir. Burundaki tıkanıklığı gideren veya hafifleten ilaçların hastalıktan korunma veya hastalığın iyileşmesinde yararı bulunmaz. Aynı zamanda gelişigüzel kullanılan ilaçlar; sersemlik, baş dönmesi, uykusuzluk ve midede rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Günde 8 bardak sıvı içilmesi hastanın solunum yollarının kurumasını önler. Bu sıvı; su dışında meyve suyu, çorba ya da ıhlamur ve adaçayı gibi bitkilerden yapılmış içeceklerle de alınabilir. Hastalar; kahve, çay ve kola gibi kafein içeren içecekler tüketmemelidir.

Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Gripten korunmanın yolları
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli