Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Gönüllü doktorlar Somaliden döndü

Gönüllü doktorlar Somaliden döndü

Somalide sağlık hizmeti veren BALSADER üyesi gönüllü doktorlar Somaliden döndü. Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) üyesi 3 doktor Somalinin başkenti

Somali`de sağlık hizmeti veren BALSADER üyesi gönüllü doktorlar Somali`den döndü.
Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) üyesi 3 doktor Somali`nin başkenti Mogadişu`da 15 gün boyunca gönüllü olarak sağlık hizmeti verdi.
Kimse Yok Mu Derneği, TİKA ve Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) ile yapılan işbirliği çerçevesinde 14 Şubat tarihinde "Somali`ye Sağlık Yardımı Projesi" kapsamında bu ülkeye giden gönüllü doktorlar görevlerini tamamlayarak Balıkesir`e döndü. 
1 Mart 2013 tarihinde Türkiye`ye dönen KBB Uzmanı Op.Dr. Hüseyin Bali, Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şaban Uğurlu ve Anestezi Uzmanı Kasım Gürel`den oluşan sağlık ekibi 15 gün boyunca Somali`de ücretsiz olarak sağlık hizmeti verdi.
BALSADER Başkanı Dr. Fatih Erden, dernek üyesi 3 doktorun Mogadişu`daki Benadir Hastanesi, Sağlık Bakanlığı`na ait Sahra Hastanesi ve Yeryüzü Doktorları Hastanesi`nde ihtiyaç duyulan noktalarda hizmet verdiklerini söyledi.
Gönüllü doktorların Somali`de bulundukları süre zarfında çeşitli ameliyatlar da gerçekleştirdiğini aktaran Erden, "Balıkesir`den Somali`ye giden 3 arkadaşımıza Afyon`dan gelen diğer üç doktor arkadaşımız da eşlik etti. Afyon`dan gelen diş tabibi, genel cerrahi ve dahiliye uzmanı arkadaşlarımız Somali`ye hep birlikte gidip döndüler. Orada hastalara ücretsiz olarak sağlık hizmeti verdiler." dedi.
Somali`deki hastane 2 ay sonra hizmete girecek
Somali`de yapımı devam eden Deva Eğitim Araştırma Hastanesi hakkında da bilgi veren BALSADER Başkanı Erden, "Deva Türkiye-Somali Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nin inşaatı bütün hızıyla devam ediyor. Hastane inşaatının Mayıs ayında bitirilmesi planlanıyor. 3 bin metrekare kapalı alana sahip olan prefabrik hastane 60 yatak kapasiteli olacak. Tam teşekküllü hastanede ilk etapta 8 branşda uzman doktor ve MR cihazlarına kadar her türlü tıbbi cihaz bulunacak. Ayrıca hastanede iki adet ameliyathane de yer alacak. Hastanede görev yapacak olan 25 Somalili personel 5 ay boyunca Türkiye`de eğitim aldı. Ayrıca ülkemizden de hastaneye kalıcı olarak 8 personelin gitmesi planlanıyor." diye konuştu.
Tıbbı malzeme yetersizliğinden insanlar ölüyor
Uzm. Dr. Hüseyin Bali "Somali`de kısa süre kalmamıza rağmen gördüğümüz manzara karşısında çok etkilendik. Öyle ki birkaç liralık tıbbi malzemelerin olmaması nedeniyle hayatlar kaybediliyor. Bu insanlık açısından çok üzücü bir durum. Bir an önce bu konuda çalışılması gerekiyor." dedi.
Uzm.Dr.Şaban Uğurlu, Somali`de bulundukları süre içerisinde hem göz operasyonları hem de oradaki yerel personele eğitim verdiklerini söyledi.Uğurlu, "Somali insanı Türkiye`yi ve Türkleri çok seviyor. Mogadişu`daki Deva Eğitim Araştırma Hastanesinin devreye girmesiyle daha kalıcı sağlık ve eğitim hizmeti verilecektir." dedi.
Anestesi Uzmanı olarak Somali`ye giden Uzm.Dr.Kasım Gürel, "Somali`de sağlık alanında ciddi eksikler var. İnsanlar, doktor, tıbbi cihaz ve ilaç yokluğu gibi nedenlerle hayatlarını kaybediyor. Bir insanlık görevi olarak diğer doktor arkadaşları da bu tür organizasyonlarda aramızda görmeyi arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.
Balsader Dernek Koordinatörü Mehmet Uçak ise, Tıp Bayramı Etkinliği çerçevesinde 29 Mart Cuma akşamı Yücel Et`te Balıkesir`deki sağlık çalışanlarına yönelik bir program düzenleyeceklerini ve bu programda da derneğin yurtiçi ve yurt dışında yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vereceklerini kaydetti. Programın Sunuculuğunu TV spikerlerinden Asım Yıldırım yapacak. Sanatçı Gökmen de programda sevilen parçalarını seslendirecek.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli