Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Gölyaka´da İsrail Sazanı bereketi

Gölyaka´da İsrail Sazanı bereketi

Bandırma´ya bağlı Gölyaka Mahallesi´nde, ?İsrail Sazanı? sezonu sürüyor..

Bandırma´ya bağlı Gölyaka Mahallesi´nde, ?İsrail Sazanı? sezonu sürüyor.. S.S. Gölyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Palaz, Manyas Gölü´nde(Kuş Gölü) 15 Haziran´da başlayıp, 15 Mart´ta sona erecek balık sezonundaki verimden memnun olduklarını, hâlen gölde tutulan balıkların sarımını yaptıklarını belirtti. 33 ortağa sahip bulunan kooperatifin başkanı Palaz, şunları söyledi:
?Hâlen günlük 2,5 ton İsrail Sazanı alıyoruz. Geçen sezonun kısalığı nedeniyle kooperatifler zarar etmişti. Bu sezona bereketli başladık. Kasım ayına dek sürecek sezondan çok umutluyuz.?
2012 yılında kurulan kooperatifin başkan yardımcılığını Cemil Kavak´ın yaptığını, ayrıca yönetimde Ali Çapraz´ın da bulunduğunu vurgulayan Başkan Mehmet Palaz, şöyle konuştu:
?İsrail Sazanları´nın kilosunu, 1 lira 10 kuruştan, Bandırma´da sahipliğini Hasan Lafçı´nın yaptığı Perama Balıkçılık Şirketi´ne satıyoruz. Onlar da, Irak ve Suriye´ye ihraç ediyorlar. Manyas Gölü´nde, DSİ´nin uyguladığı yanlış su politikası nedeniyle artık sazan ve turna balığı kalmadı. DSİ, gölün kapaklarını zamanında açmadığından, balık yatakları bozuldu. Sadece, çok dirençli bir balık olup, geçimimizi sağladığımız milli ve çamurlu topraktan bile beslenen İsrail Sazanı kaldı.?
Gölyakalı balıkçılardan Hasan Kabak, İsrail Sazanı´nın, gölden çıktığı günden bu yana yıllık 4 bin ton kapasiteye ulaştığını vurgularken, ?Ancak geçen yıl, bu balık tamamen kayboldu. Doğa olayı sanıyoruz. Geçen yıl gölde yemek için balığı bile zor tuttuk. Bu yıl, Allah´a şükür bereket çok yüksek. Günde, 50 tona ulaştığımız oluyor. Satabildiğimiz sürece mutluyuz. Satamadığımızda biz de kara kara düşünüyoruz, tüccar da?? dedi.
Balıkçı Cemil Kabak da, balığın bu yıl bereketli olduğunu belirtirken, ?Geçen yıl, hiç balık çıkmayınca zahmet çektik. Verim, şu anda iyi. Nasip, kısmet! Balıkçılık ya nasip!? diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli