Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

GMKA, Merkez sanayinin röntgenini çekti

GMKA, Merkez sanayinin röntgenini çekti

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Altıeylül ve Karesi ilçelerinde bulunan Yeni Sanayi ve Organize Sanayi Bölgesindeki işletmeler ile diğer yerlerdeki işletmelerin röntgenini çekti.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Altıeylül ve Karesi ilçelerinde bulunan Yeni Sanayi ve Organize Sanayi Bölgesindeki işletmeler ile diğer yerlerdeki işletmelerin röntgenini çekti.
Araştırmada, sanayicilerin en büyük sorunun nitelikle personel eksikliği olduğu ortaya çıktı.
GMKA Balıkesir Yatırım Destek Ofisi, Balıkesir'de ilk kez yapılan bir çalışmaya imza atarak merkezde yer alan sanayicilere yönelik bir mevcut durum ve beklenti araştırması yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ile birlikte gerçekleştirilen araştırmada Yeni Sanayi, Organize Sanayi Bölgeleri ile dağınık haldeki diğer sanayi işletmelerine yönelik bir anket uygulandı.
Araştırma hakkında kısa bir değerlendirmede bulunan Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş, Çalışma Balıkesir Valiliğinin öncülüğünde Ajansımızın koordinasyonunda yapıldı. TUİK ile yürüttüğümüz çalışma ile merkezde bulunan Yeni Sanayi Sitesi, Organize Sanayi Bölgesi ve diğer sanayicilerin mevcut durumunun bir röntgenini çektik. Bundan sonraki aşamalarda bu bölgeler için hazırlanacak özel strateji ve çalışmalarla mevcut durum için neler yapılabilir o konulara yoğunlaşacağız” dedi.
Araştırmanın merkezinde küçük sanayiciler var
Çalışmada adres çerçevesine göre 1010 işletmeye yapılan yüz yüze görüşmelerde ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Araştırmaya katılan işletmeler % 82,8'si Yeni Sanayi Bölgesi'nde, % 7,2'si Organize Sanayi Bölgesi ve % 10'u Diğer Bölgeler olmak üzere üç bölgeden seçildi. Yeni Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerin % 50,8'si ‘Motorlu Taşıtlar ve Motosikletlerin Satış, Bakım ve Onarımı', % 35,4'ü ‘İmalat Sanayii' sektöründe; Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerin % 90,5'i ‘İmalat Sanayii' sektöründe; Diğer Bölgelerde bulunan işletmelerin % 72,2'si ise ‘İmalat Sanayii' sektöründe faaliyet gösteriyor.
Çalışan sayıları işletmelere göre değişiyor
Yapılan araştırmada çalışan sayılarının işletmelerin büyüklüğüne göre değişiklik gösterdiği, Yeni Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerin % 76'sının 1-5 çalışanı olduğu; Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerin % 37'sinin 21-49, % 32,9'unun 50+ çalışanı olduğu ve Diğer Bölgelerde bulunan işletmelerin % 29,7'sinin 21-49, % 24,8'inin 50+ çalışanı olduğu tespit edildi.
Sektörel olarak bakıldığında ise imalat sanayii sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin % 47,1'inin 1-5 çalışanı olduğu, % 11,3'ünün 50+ çalışanı olduğu; motorlu taşıtlar ve motosikletlerin satışı, bakım ve onarımı sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin % 86,9'unun 1-5 çalışanı olduğu ve bu sektörde faaliyet gösteren işletmelerden hiç birinin 50+ çalışanı olmadığı ortaya çıktı.
En büyük sorun nitelikli personel
GMKA'nın yaptığı araştırmada işletmelere sorulan Daha fazla iş yapmanıza engel olan sorunlar nelerdir?” sorusuna verilen cevaplara göre işletmelerin % 52,1'i nitelikli personel eksikliği” cevabını verdi.
Bunun yanında işletmelerin % 40,6'sı finansman olanaklarına erişimdeki zorluklardan dolayı daha fazla iş yapamadıklarını belirtti. En az karşılaşılan sorunlar % 2,1 ile bilgiye ulaşmadaki zorluklar” ve % 4,9 ile ulaşım” olarak dikkat çekti.
Ajanstan beklenti hibe ve faizsiz kredi desteği
Araştırmada bilgisine başvurulan girişimlere GMKA'dan beklentileriniz nelerdir” diye sorulduğunda işletmelerin ağırlıklı olarak beklentilerinin % 67,6 ile faizsiz veya düşük faizli kredi” ve % 61,8 ile hibe” olduğu görüldü.



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı