Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

GMKA, 75 belediyeden alacağı payını alamıyor

GMKA, 75 belediyeden alacağı payını alamıyor

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), bu yıl başlattığı mali destek programının Balıkesir tanıtımını gerçekleştirdi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), bu yıl başlattığı mali destek programının Balıkesir tanıtımını gerçekleştirdi.
GMKA hizmet binasında yapılan toplantıya kaymakamlar, belediye başkanları, il müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılırken, bilgilendirme toplantısına girişte mali destek programları hakkında dokümanlar verildi. 
GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, yeni mali destek programında 16 milyon TL`lik bir bütçeyi kullandıracaklarını ifade edip, ancak bu tutarı yeterli görmediklerini kaydetti. 
Belediyelerin geri ödemelerde sıkıntı yarattığına değinen Mustafa Gündoğan, ajans sınırları içerisinde yer alan 87 belediyeden sadece 13`nün borcunun bulunmadığını ve geriye kalan belediyelerden alacaklarının 9 milyon TL civarında olduğunu söyledi. Gündoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ajansımız 16 milyon dolarlık bir kaynağı bölgemize kullandıracaktır. Gönül isterdi ki daha fazla kaynak kullandıralım. En azından 20 milyon ve üzerindeki kaynağı kullandırmayı hedefliyorduk. Ancak ne yazık ki, belediyelerimizden almamız gereken payları tahsil edemediğimiz için biraz düşük kalmış oldu. Şu an itibariyle belediyelerimizden almamız gereken 9 milyon TL`nin üzerinde bir kaynak söz konusudur. Bunun yarısını bile almış olsaydık, 20 milyonun üzerinde bir desteği kullandırma imkânımız olacaktı. Bölgemizde 87 belediye var. Sadece bunlardan 13 tanesinin ajansımıza borcu yok. Geriye kalan belediyelerin az ya da çok ajansımıza borcu var" dedi. 
Gündoğan: "Tarımın desteklenmesi şart"
Üç alanda mali destek çağrısına çıktıklarına işaret eden GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, bu sene ilk defa tarımla ilgili bir alanda mali destek vereceklerini bildirdi. Tarımın bölgemiz için önemli bir sektör olduğunu ve mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Gündoğan, "Bu davetle birlikte üçüncü kez mali destek programını bölgemize kullandırmış olacağız. Eş finansmanı da hesaba katarsak, yaklaşık 80 milyon TL mali destek olacağız. Üç başlık altında bu destek çağrımızı planladık. Bunlardan birincisi tarım dayalı sanayidir. Tarımın malum, ilimiz ve bölgemiz için çok önemli olduğunu herkes biliyor. Daha öncede bu alanda destek vermek istemiştik ama bakanlığımız buna izin vermemişti. Biz yine ısrar ettik, sonuçta tarıma dayalı sanayi olarak teklifimizi ortaya koyduk. Biz istedik ki bölgemizde yetişen ürünler, işlenmeden dışarı gitmesin. Burada işlensin, paketlensin hatta markalaşsın. Bir diğer destek turizmde rekabetin arttırılmasıdır. Bölgemiz için önemli bir sektördür. Üçüncü paketimiz sosyal kalkınma mali destek programıdır. Sosyal boyutu olmayan bir kalkınmayı biz düşünemiyoruz. Dezavantajlı grupları kucaklayan, eğitimde ve sağlıkta kaliteyi arttıran bir proje olarak gördük ve kaynağımızın yüzde 30`ndan fazlasını buna ayırdık. Yeni bir bölge planının hazırlıklarını yapıyoruz. 2014`te başlayacak bölge planı 2023 yılına kadar devam edecektir. Tabi ki oluşturulacak vizyonu hep birlikte yapacağız. Hedefimiz küresel rekabet seviyesine yaklaşmış olan ve 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde yer alacak olan güçlü Türkiye`ye güçlü destek veren il olmaktır. Bizim hedefimizde 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alan Türkiye`nin ilk 10 güçlü ili arasında yer almak" dedi.
Gündoğan: "Büyükşehir demek, daha fazla demokrasi demektir"
Büyükşehir belediye yasanın cumhurbaşkanının onayından geçmesiyle birlikte Balıkesir`in de büyükşehir belediyesi olduğuna dikkat çeken GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, bunun ekstra gelir kadar daha fazla demokrasi anlamına geldiğini söyledi. Gündoğan şöyle konuştu: " Balıkesir`in büyükşehir olması sadece daha fazla kaynak olarak bakmıyoruz. Büyükşehir aynı zamanda daha fazla demokrasi anlamına geliyor. Dursunbey`de, Sındırgı`da, Havran`da, Bandırma`da ve diğer ilçelerimizde köylerde oturan vatandaşlarımız sadece muhtarları seçmeyecekler. İlçe belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanlarını seçecekler. 2015 yılında cumhurbaşkanlarını seçecekler" dedi. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli