Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Yazar: Küresel ısınma su tasarrufunu gündeme getirdi”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Yazar:  Küresel ısınma su tasarrufunu gündeme getirdi”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü M. Murat Yazar, küresel ısınmaya ve çölleşmeye karşı önemli ölçüde su tasarrufu sağlayacak olan Bireysel Sulama desteklemesine yoğun ilgi gösterildiğini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü M. Murat Yazar, küresel ısınmaya ve çölleşmeye karşı önemli ölçüde su tasarrufu sağlayacak olan Bireysel Sulama desteklemesine yoğun ilgi gösterildiğini bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destek lenmesi Programı Kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Destek lenmesi Hakkındaki Tebliğ, Resmi Gazete`de yayımlandı.
Baştarafı Sahife 1'de
Tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama tesisleri ve makine ekipmanlarının üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak, daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak olduğunu kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü M. Murat Yazar Zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilmelerini sağlamak ülke ekonomisini güçlendirmek amacıyla bu tebliğin hazırlandığını belirtti.
Küresel ısınmanın etkisi ile su kaynaklarının azalmaya başladığını kaydeden Yazar, Bu zamanda tasarruflu bir şekilde kullanılabilmesi için sulama sistemlerinin hayata geçirilerek kullanılan sudan tasarruf edilmesi için önemli bir projedir” diye konuştu. 
Süresi içerisinde yatırımcılar tarafından usulüne uygun olarak alımı gerçekleştirilen makine ve ekipmanların montaj, test işlemlerinin bitirilmesi ve il proje yürütme birimince tespitinin en geç 25 gün içerisinde tamamlanacağını ifade eden Müdür Yazar, Bakanlığımız tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının % 50`sine hibe yoluyla destek verilmektedir. Bakanlığınca yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı 14 Mayıs 2014 Tarih ve 29000 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2014/13 No'lu Tebliğ ile yürürlüğe girmiştir. İlçe müdürlüğümüz ile hibe sözleşmesi imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla 60 gün içerisinde tamamlanan Bireysel Sulama Ekipmanları tebliği kapsamında, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla üretici ve çiftçilerimizin müracaat süresi 60 gün olup, 14 Temmuz 2014 günü mesai bitimine kadar (bugün) müracaat etmeleri gerekmektedir.” dedi.
Yazar, üretici çiftçiler, tarımsal amaçlı kuruluşlar ile şirketlerin tarla içi ve bireysel sulama ekipmanları olarak, tarla içi damla sulama sistemleri, tarla içi yağmurlama sulama sistemleri, tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemleri, Lineer sistem yağmurlama sulama makineleri, Center pivot sistem yağmurlama sulama makineleri, tamburlu sistem yağmurlama sulama makineleri, güneş enerjili sulama sistemleri konularında başvuruda bulunabileceklerini işaret etti.
Yazar, devamında şöyle konuştu: Program kapsamında yatırımcı şahıslara toplam proje tutarı olarak 100.000 lira, şirket ve tarımsal kuruluşlara 200.000 liraya kadar destek sağlanabilmektedir. Referans fiyatlar içinde kalmak şartıyla, hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 50 bin lira, tarımsal amaçlı şirketler için 100 bin lira, sulama kooperatifleri ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri için 200 bin liraya kadar destek verilecektir.”



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli