Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Gelir testi yaptıranların borcu silinecek

Gelir testi yaptıranların borcu silinecek

Gelir testi yaptırmadığı için aylık primi 2012`den beri 288 liradan hesaplanan 5 milyonu aşkın sigortalıya biriken borçtan kurtulmak için verilen 6 ay ek süre 31 Mart`ta doluyor.

Gelir testi yaptırmadığı için aylık primi 2012`den beri 288 liradan hesaplanan 5 milyonu aşkın sigortalıya biriken borçtan kurtulmak için verilen 6 ay ek süre 31 Mart`ta doluyor.
2015 yılı, sosyal güvenlik ve çalışma hayatı açısından bazı yenilikleri de beraberinde getiriyor. Meclis`in yazın 3 ay süreyle çalışarak çıkardığı torba yasada sosyal güvenliğe ilişkin yapılan düzenlemelerin birçoğu bu sene hayata geçecek. 2014`ün son günlerinde verilen Anayasa Mahkemesi kararı sonrası memurların emekli ikramiyesinin akibeti de bu sene netleşecek. Bu senenin, sayıları yüzbinleri bulan gündelikçiler açısından en önemli özelliği, ayda 10 günden fazla çalıştırılan kişiler için sigorta zorunluluğu getirilmesi.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren herkes için zorunlu oldu. İşçi, memur veya Bağ-Kur gibi çalışmalarından dolayı sigortalılığı bulunmayanlar, gelirlerine göre değişen tutarlarda GSS primi ödeyecekler. Gelir seviyelerinin tespit edilebilmesi için tanınan sürelerde gelir testi yaptırma yanlara, en yüksek prim tutarı üze rinden borç çıkartıldı. 2012 yılından beri yükümlülüğünü yerine getir meyen kişilerin biriken borcu çok yüksek rakamlara ulaştı. Üstelik bu kişiler sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyorlar. 

Gelir testini yaptırmadığı için en yüksek prim rakamı üzerinden SGK`ya borçlu duruma düşen kişi sayısı 5 milyon 300 bini aşıyor. Bunların SGK`ya borcu ise 9 milyar lirayı buluyor. Torba yasayla, gelir testi yaptırmamış kişiler için altı aylık bir süre tanındı. Bu süre 31 Mart 2015 tarihinde dolacak.
Tebligatı beklemeyin
Yeni bir mağduriyet yaşanmaması için, bu tarihe kadar bulunduğunuz yerleşim yerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi başvurusu yaptırmanız gerekiyor.
Gelir testi yaptırmamış olanların bir kısmına tebligat yapıldı, dolayısıyla onlar en azından borçlu olduklarını biliyorlar. Bir kısmına ise hiç tebligat yapılmadığı için henüz borçlu olduklarını da bilmiyorlar. O nedenle, tebligat yapılmasını beklemeden gelir testi için başvurmak gerekiyor.



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli