Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Gazeteci_Bayer_Erdekteki_tarihi

Gazeteci_Bayer_Erdekteki_tarihi

Ne kadar çok sahtekârımız varmış” MAKALESİ

Başta Erdek olmak üzere Balıkesir ili sınırları içindeki tarihi yapıt kaçakçılığı yaygın basına da yansıdı.
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer, 19 Haziran 2014 tarihli köşe yazısında bu konuyu işledi.
Bayer'in, Ne kadar çok sahtekârımız varmış!” başlıklı yazısını aşağıda sunuyoruz:
Ankara'dan sanat tarihçisi bir dostumuz bizi her zaman uyarır, Balıkesir'e dikkat et!” diye…
Üç aydır beklediğimiz haber dün Erdek'ten geldi. Uyarısı doğru çıktı. Bu uygarlıklar, yüz yıl sonra bu kentler yağma edilsin diye kurmadılar bu kentleri…
Balıkesir'de bu tür antik kentlerde çok yapıt çıktı; ancak bunların gerçekliği ve sahteliği uzun süre tartışıldı.
Sonuçta, lahtin üzerinde Afrodit ve Asklepios heykellerinin kalıplarından mermer tozu ve polyesterden dökülen kopyalarının Ortadoğu piyasasına satılmak istendiği anlaşıldı. Aslında bunların satışından çok küçük bir şebeke tarafından ‘lahti' gösterme yöntemiyle ‘heyecan' yaratılmak istendiği görülmüştür.
Şebekenin Balıkesir-Manisa yöresinde toprağa gömdükleri ‘çakma lahit'i sanki gerçekmiş gibi pazarlamak istedikleri, sadece ‘görme' parası olarak 10-20 bin dolar topladıkları anlaşılmıştı.
Türkiye'nin ünlü arkeoloji yazarı, gazeteci Özgen Acar, Türkiye'nin yüz akı ‘Aktüel Arkeoloji' dergisinde(Kültür Bakanlığı destekli, İngilizce de çıkıyor) bu öyküyü geniş şekilde anlatmıştı.
‘Tarihi eser kaçakçıları', antik birçok eseri kopya ile çoğaltıyor.
İzmir'de böyle bir ‘antika usta' var. Ancak bu kişinin ‘dekorasyon' amaçlı üretim yaptığı öne sürülüyor. Bazı kaçakçılar bunları dışarıdaki alıcıları kandırıp, yukarıda anlattığımız şekilde pazarlıyor.
Ege yöresinden bir tarihi eser uzmanı, ‘Buradaki amaç, yapılan lahti toprağa gömerek eskiymiş süsü vermek…Yeni bulunmuş veya bir hafriyat çalışması sırasında dozerin kepçesine takılmış böyle bir ‘eser' piyasada büyük heyecan yaratıyor. Bu işleri define mafyası kotarıyor. Ne yazık ki resmi makamlar, bu olaylarla ilgili olarak ciddi bir mücadele göstermiyorlar” diye konuştu.
VE OLAY PATLIYOR
Balıkesir'in Erdek ilçesinde jandarmanın düzenlediği operasyonda, sit alanında izinsiz kazı yapan bir kişi, antik dönemden kalma, iki tarafı kabartmalı heykelle birlikte yakalanıyor. Olayın ayrıntısını haberlerden okuyabilirsiniz. Polis, jandarmanın gösterdiği çabayı göstermiyor dersek, kimse kızmasın emi!..”
SUÇ DUYURUSU
Son zamanlarda Balıkesir kaynaklı gelen bilgiler, eski bir müvekkilinin anlatımıyla kendisine ulaşınca Avukat Ozan Kayahan, Balıkesir Adliyesi'ne ilginç bir suç duyurusunda bulundu. Kayahan, bu konuda Balıkesir Adliyesi'nde deşifre edilmemiş organize bir yapının tespiti amacıyla aşağıda yer alan Balıkesir Adliyesi(5 dosya) dosyalarının mahkemelerinde ve savcılıklarında Adalet müfettişlerince teftiş yapılarak, organize yapının ortaya çıkarılmasını talep ettik” diye konuştu.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false