Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Gazeteci Özer Akdemir, Bandırma ve Erdek izlenimlerini yazdı

Gazeteci Özer Akdemir, Bandırma ve Erdek izlenimlerini yazdı

?Erdek Körfezi´nde büyük kirlilik var?

?27. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında, ?Medya Diliyle Çevre? konulu panele konuşmacı olarak katılan EVRENSEL Gazetesi İzmir muhabiri Özer Akdemir, gazetesinde, Bandırma ve yöresiyle ilgili çevre konusundaki izlenimlerini yazdı.
Akdemir´in, Evrensel Gazetesi´nin 5 Haziran 2016 Pazar tarihli ekinde, ?Çok Gezen Çok Üzülür? başlığı altındaki yazısını aşağıda sunuyoruz:
?Bandırma Manyas Kuşcenneti Festivali kapsamında yapılan ?Medya diliyle çevre? paneline gitmeden birkaç gün önce Çanakkale´deki bir arkadaş, Yenice-Kalkım arasındaki çinko kurşun madenlerinden birisinin kapasite artırımına gittiği bilgisini verdi. Bunun anlamı şuydu: Kaz Dağı´nın kuzey yamaçlarındaki zümrüt yeşili ormanlar biraz daha yok olacaktı. O ormanların içinden süzülüp gelen ?Bin Pınarlı İda?nın suları daha da kirlenecekti. Dağın doruğundan Agonya Ovası´na akan küçük şelâlenin karpuz, dağ çileği, kekik ve çam sakızı kokan sularına ağır metaller karışacak, önce rengi, kokusu, sonra akışı, sesi değişecekti. 

Kalkım´ın yanı başından akıp Gönen Barajı´na akan Handere ve Döşemedere´nin sularının bu bölgedeki üç maden tarafından kirletildiğini bizzat gidip madenleri, dereleri ve Kaz Dağı´nın kuzey yamaçlarını görüp, görüntüleyen birisi olarak bu bilginin hiç de hayra alamet olmadığını Bandırmalılara anlatmak zorundaydım.
Panelde anlattım da. Birkaç yıl önce, o deredeki kirliliği gösteren fotoğraflarla anlattım. Aynı karede, bu kirliliğe neden olan madenin atık havuzunu gösteren, bu havuza birkaç yüz metre uzaklıktaki bir otelin bahçesinden çektiğim fotoğraf da vardı. Bunları tam karşımda oturan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza´ya bakarak anlattım. Acı acı kafasını sallayıp onayladı sözlerimi başkan:
?Bu madenlerin yanından geçen derelerdeki kirlilik, Gönen Barajı´na karışıyor. Gönen barajının suları Agonya Ovası´nı suluyor. Daha da önemlisi Bandırma´nın içme suları da maalesef bu barajdan geliyor.?
KAPYA BİBERİNİN SONU
Belediye başkanının onayladığı bu bilgiye göre, kapasite artıran maden, ilerleyen günlerde Bandırma´nın içme sularını artan bir yoğunlukla kirletmeyi sürdürecekti. Bu, aynı zamanda bölgenin en önemli tarımsal ürünlerinden Kapya biberinin de sonunun biraz daha yaklaşması anlamına geliyordu ki, artık topraklar, bu kirli sularla verimsiz duruma geldiği için köylüler, Kaypa biberi üretmekten yavaş yavaş vazgeçmeye başlamışlardı. Keşke, Bandırma´nın sorunu sadece Gönen Barajı´ndan aldığı bu sular kadar olsaydı.
Bir yıl önce, Balıkesir-Çanakkale 1/100.000´lik Çevre Düzeni Plânı ile haber yaparken, Bandırma´nın bir sanayi kenti olarak tanımlandığın öğrenmiştim. Plâna göre, Bandırma´da, ithal kömüre dayalı termik santraller yapılacaktı.
Panelden bir gün önce geldiğim Bandırma´da beni, Balıkesir´in deneyimli gazetecisi Önder Balıkçı karşıladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Balıkesir Temsilcisi olan Balıkçı, TGC Başkanı Turgay Olcayto ve TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı ile buluşturmak üzere Erdek´e götürdü. Bandırma-Erdek arasında, yol boyunca, körfeze dizilmiş ?kirlilik anıtları´nı da gösterdi.
RUHSATININ OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI
Yol üzerinde, Eti Maden şirketinin sülfürik asit fabrikasının hemen yanında Bandırma Gübre Fabrikaları´nın(BAGFAŞ)tesisleri yer alıyordu. Erdek´te buluştuğumuz duayen gazeteci Turgay Olcayto, bu fabrikanın Demirel zamanında yapılan açış törenlerine o zamanlar TRT´de çalışan bir gazeteci olarak katıldığını anlattı. Yıl 1975 ve o günden günümüze kadar üretimini sürdüren fabrikanın ruhsatsız çalıştığı, 2014 yılında, Almanlarla ortak bir iş yapmak istemesi üzerine ortaya çıkmış! Alman ortak, yeni fabrika kurmak için eskisinin ruhsatını sormuş ve var olanın foyası ortaya dökülmüş! Erdek Belediyesi´nin, sınırları içinde bulunan ve kaçak olduğu ortaya çıkan fabrikayı mühürlemesi işe yaramamış. Mühürler sökülmüş, fabrika çalışmaya devam etmiş. Olmayan ruhsatın alınması için çalışmalar başlamış tabii.
Gazeteci Önder Balıkçı, beni bir yere daha götürdü, ?Burayı mutlaka görmeniz gerek? diyerek. Bandırma´nın içinde, Levent Mahallesi´nde, denizin kıyısında, boraks madenlerinin atıklarının bulunduğu bir alandı, burası. Yıllardır bu bölgeye dökülen atıklar, arka vadilerden taşarak artık denize kadar ulaşmıştı. Atıkların yol açtığı ağır metal kirliliği ve kimyasal kirlilik doğrudan Bandırma Körfezi sularına karışırken, yanı başındaki Levent Mahallesi sakinleri de bu atıklarla komşu olarak yaşamak zorundaydı.
?Bilmek istiyorsan düş yola? diye bir afiş görmüştüm, Bandırma´ya gelmeden önce. Oysa, işte Bandırma´da gördüklerimiz gibi bu ?Han-ı yağma? düzeninde çok gezen çok üzülüyor.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false