Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Futbolda 8 kural değişikliği

Futbolda 8 kural değişikliği

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu İFAB, futbol sahalarında 8 kuralın değiştiğini resmen açıkladı.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu İFAB, futbol sahalarında 8 kuralın değiştiğini resmen açıkladı.
Avrupa futbolu, yeni sezona, yapılan birçok kural değişikliğiyle giriyor. Oyun kurallarını belirleyen İFAB tarafından getirilen yenilikler geçtiğimiz haziran ayından başlamak üzere resmen yürürlüğe girdi.
İşte o yeni kurallar:
KALE ATIŞINDA CEZA SAHASI SINIRI KALKTI
Kale atışında futbolcular, eski kurala göre, topa ceza alanı dışına çıktıktan sonra müdahale edebiliyordu. Artık oyuncular, ceza alanı dışına çıkmasını beklemeden topla buluşabilecek.
ÇARPMA DA OLSA GOL İPTAL EDİLECEK
Bir futbolcu, elle gol atarsa, ister kasti oynamış olsun, isterse çarpma olsun, atılan gol bundan sonra iptal edilecek. Elle oynamada elin-kolun pozisyonu belirleyici olacak. Omuz hizasından yukarıda ve açıktaki kola çarpan topa elle oynama verilecek.
PENALTIDA KALECİNİN KIPIRDAMASI YASAK
Penaltı atışları sırasında kalecilerin, çizgi üzerinde hareket etmelerine izin veriliyordu. Artık bu kaldırıldı. Kaleci, atış öncesi hareketlenemeyecek, rakibin dikkatini bozacak hareketler yapamayacak. Öne doğru atlaması da kısıtlanacak. Bu ihlaller durumunda atış tekrarlanacak.
OLDUĞU YERDEN SAHAYI TERK EDECEK
Oyuncu değişikliklerinde artık çıkan isimler, dördüncü hakemin bulunduğu yerden sahayı terk etmek zorunda olmayacak. Aksi belirtilmediği sürece, o sırada bulunduğu yere göre en yakın yerden saha dışına çıkabilecek.
HAKEM ATIŞINDA TOP SON OYNAYANA
Hakemin yaptığı hakem atışında topu olduğu yere bırakma dönemi kapandı. Topla son oynayan takım hangisiyse hakem, topu doğrudan o takıma atacak. Bu sırada futbolcular, hakemden yaklaşık dört metre uzakta bulunacak. Böylece topu alan takımın atağına kaldığı yerden başlamak gibi bir artısı olacak.
TEKNİK DİREKTÖRE SARI-KIRMIZI KART
Bundan böyle tıpkı futbolcular için olduğu gibi, teknik adamlar için de kart uygulaması başlayacak. Teknik direktör ya da antrenörlere, hakem tarafından sarı ya da kırmızı kart çıkarılabilecek.
BARAJA GİRME DEVRİ ARTIK BİTTİ
Bugüne dek serbest atışlar sırasında, savunmadaki takım tarafından kurulan baraja, rakip takımdan oyuncu girebiliyordu. Bundan sonra bu mümkün
olmayacak. Hücumdaki takımın oyunculara, barajı en az bir metre uzakta duracak.
HAKEME ÇARPARSA OYUN DURACAK
Eski kurala göre topun hakeme çarpması doğal kabul ediliyordu. Yeni kurala göre, topun hakeme çarpması ve bazı belli diğer koşullarda oyun, yapılacak hakem atışıyla başlayacak. Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Futbolda kural değişikliği
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli