Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Fırıntaş Şirketinde sermayeyi kediye yüklemişler

Fırıntaş Şirketinde sermayeyi kediye yüklemişler

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur: Fırıntaş A.Ş.'nin içini boşaltmışlar” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur: “Fırıntaş A.Ş.’nin içini boşaltmışlar” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Mart 2014 seçimlerinden önceki dönemde Balıkesir Belediyesi’nin iştiraki olan Fırıntaş’ın içinin boşaltıldığını, yaklaşık 5 milyon liranın (5 Trilyon) Fırıntaş’tan buharlaştırıldığını ileri sürüp, MHP’li eski belediye yönetimini beceriksizle suçladı.
Fırıntaş A.Ş.’nin sermaye artırımı Balıkesir Büyükşehir Belediye meclisinde oy birliği ile kabul edildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi 2015 yılının ilk olağan toplantısı yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen toplantının ikinci bölümüne Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur başkanlık etti. Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan Fırıntaş A.Ş. ile ilgili sermaye artırımının meclise sunulduğu toplantıda Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur meclis üyelerini bilgilendirdi.
Önce Fırıntaş Termal Turizm A.Ş.’nin sermaye artırımıyla ilgili komisyon raporunu okutan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur yaptığı konuşmada şöyle konuştu: “Fırıntaş 2009’un 12. ayına kadar 95 bin lira sermayeli bir Anonim Şirket. Daha önce iki defa sermaye artırımı yapılmış. 2 Aralık 2009’da 504 bin lira, 4 Nisan.2013 tarihinde 448 bin lira sermaye artırımları yapılmış. 30 Nisan 2014 tarihindeki öz kaynağı 600 bin lira. Yani, 1 milyon 552 bin liralık bir sermaye. 600 bin liralık öz kaynak 31 Mart 2009’dan geliyor. Devralındığında hesap uzmanının raporuna göre bilanço diyor ki ‘geçmiş yıl zararı 1 milyon 92 lira, dönem zararı 413 bin lira. Eksi sermaye 3 milyon lira. Yani 2009 ile 2014 arasında 5 milyon lira sermaye buharlaşmış.” dedi.
Uğur: “Böyle şirket yönetimi için ya çok hain, ya da aptal olmak lazım”
Uğur, aynı dönemde farklı tarihlerde MHP’li belediyenin işten çıkardığı işçilerin hiçbirine kıdem tazminatları ile ihbar ödemelerinin yapılmadığını, eski dönemden Büyükşehir’e toplam 2 milyon 106 bin 439 lira işçilere ödenecek kıdem tazminatı ve ihbar ödemeleri borcunun devredildiğini, ancak bunu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak mutlaka ödeyeceklerini ve bu işçilerin alın teri olan haklarını ödeyip mağduriyetlerini önleyeceklerini bildirdi.
Geçmiş yönetimin Fırıntaş ile ilgili son derece beceriksiz bir yönetim sergilediğinin açıkça ortada olduğunu ifade eden Uğur, bazı ayrıntılar verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “31.12.2013 tarihinde Park Bahçelerden 240 kişi işten çıkarılmış, 28.2.2014 tarihinde yani 2014 seçimlerinden önce de 61 kişi çıkarılmış, daha sonra Fen İşlerinden 100 kişinin sözleşmesi bitmiş olup çıkan sayısı 430. Tabi bilançolarda bunların kıdem tazminatları, ihbar ödemeleri hiçbiri gösterilmemiş. Şimdi Ocak ayında işçiler haklı olarak Fırıntaş’ın kapısına dayandı. ‘Kıdem tazminatlarımız ne olacak? Nereden alacağız?’ diyorlar. Kıdem tazminatları 2 milyon 106 bin 439 lira tutuyor. Şimdi sizin alın terine saygınız yok, emeğe saygınız yok. Kıdem tazminatını ödemiyorsunuz, ondan sonra diyorsunuz ki ‘Biz vatan severiz, milliyetçiyiz. Biz alın terine, emeğe saygılıyız.’ Biz diyoruz ki Büyükşehir olarak hem yapacağımız yeni yatırımlar var, yeni projeler var hem de bu işçilerimizin kıdem tazminatlarını, ihbar ödemelerini ödememiz lazım. Öyle lafla, slogan ile milliyetçilik olmuyor. Bu şirketin 5 yılda 5 trilyonunu buharlaştırmak bir beceri ister, nasıl yapabiliyorsunuz? 95 bin lira sermayeli bir şirketi alıyorsunuz artı (+) 600 bin lira varlığı var. Siz bunu 5 yılda eksi (-) 5 trilyon lira ile devrediyorsunuz. Böyle bir şirket yönetimi için ya çok hain olmak lazım ya aptal olmak lazım. Bu bana 2001 krizinde IMF’den 35 milyar dolar borç alan beceriksiz hükümeti hatırlattı.”
Uğur, “Biz tabii ki işçimizin hakkını, alın terini ödeyeceğiz. Nasıl zorunlu tasarrufları, konut edindirme yardımlarını ödemişsek şu anda işçimizin alacağı olan 2 trilyon 106 milyar 439 bin lirayı da ödeyeceğiz. İşte Fırıntaş’ın sermaye artırmasının sebebi budur. Bunu değerli meclis üyelerimize arz ediyorum.” dedi.
Uğur’un Fırıntaş ile ilgili açıklamalarının damgasını vurduğu toplantıda bazı meclis üyeleri, “Eski belediye yönetimi Fırıntaş’ta sermayeyi kediye yüklemişler” yorumlarında bulundu.
Oy birliği ile kabul edildi
Fırıntaş A.Ş.’nin sermaye artırımı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildikten sonra, Başkan Uğur, tüm meclis üyelerine teşekkür etti. Bir sonraki meclis toplantı tarihi 12 Şubat 2015 olarak kararlaştırıldı.



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli