Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Federasyon Başkanı Bandırmadan seslendi: Türkiyede dağcılık sporu çok büyük gelişme gösterdi

Federasyon Başkanı Bandırmadan seslendi: Türkiyede dağcılık sporu çok büyük gelişme gösterdi

Kazdağlarındaki yürüyüş sırasında yaşamını yitiren Haldun Tuncanın cenazesine katılmak için Bandırmaya gelen Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca...

Kazdağları`ndaki yürüyüş sırasında yaşamını yitiren Haldun Tunca`nın cenazesine katılmak için Bandırma`ya gelen Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, son yıllarda dağcılık sporunun büyük gelişme gösterdiğine dikkati çekti. 16 yıldan bu yana başkanlık görevini sürdüren Karaca, şunları söyledi:
"1998 yılında göreve geldiğimizde 25 dağcılık kulübümüz vardı. Bugün, 860 kulübe sahibiz. 1998`de dağcılık sporunda aktif olan il sayımız, bugün 79`a, 919 olan lisanslı sporcu sayımız 33.400`e yükseldi. 1998 yılında, federasyonumuzun tek branşı dağcılıktı. Bugün, spor-tırmanma ve dağ kayağının da eklenmesiyle faaliyet branş sayımız üçe yükseldi. 1998`de, dağcılık eğitimi usta-çırak ilişkisiyle yapılırken, bugün, eğitimler, toplam 209 antrenörümüzün gözetiminde veriliyor."
Hâlen Spor Bakanlığı`na bağlı 63 federasyondan biri olduklarına dikkati çeken Karaca, şöyle konuştu:
"Türkiye`nin hemen hemen her yeri dağ sporları için son derece uygun. Bunların başlarında Ağrı, Kaçkar, Erciyes, Aladağ ve Süphan dağları geliyor. Bu dağların dışında birçok yerde eğitim alanlarımız da bulunuyor. Federasyonumuz, 14 kişiden oluşan bir yönetim kuruluyla çalışıyor. Ayrıca, alt yapılarımızda yaklaşık 120 kişilik bir ekip görev yapıyor. Türkiye`de çok iyi dağcılar var. Bu dağcılar, eğer olanak tanınırsa dünyadaki dağcılarla boy ölçüşebilecek durumda. Zaten dünyanın çeşitli yerlerine gittiklerinde başarılı oluyorlar. Ancak bu spor için verilen kaynak yeterli değil. Geçen yıl 140 bin lira olan bütçemiz, bu yıl 250 bin lira. Oysa izcilik için ayrılan ödenek 10 milyon lirayı buluyor."
Zafer Ergün`ün başkanlığında, 70 faal üyeden oluşan Bandırma Dağcılık ve İhtisas Kulübü`nün (BANDAK) çalışmalarından mutlu olduğunun da altını çizen Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, "Biz, BANDAK`ı pilot derneklerimiz arasına aldık" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı