Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Fazla mesaiye % 100 zam

Fazla mesaiye % 100 zam

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilerek yasalaştı

İş güvenliği paketi Meclis`ten geçti, prim borcu olan 1.3 milyon Bağ-Kur`luya dondurma imkanı geldi. Borçlar silinecek, hizmet süresi askıya alınacak. Bu kişiler ve aileleri sağlıktan yararlanmaya başlayacak, prim günü yetiyorsa emekli olabilecek.
3 Aylık süreç
Bağ-Kur`lu esnaf ve çiftçilerden, bu düzenlemenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu prim borçlarını 3 ay içinde ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Prim ödemesi bulunmayanların ise tescil tarihi itibarıyla durdurma yapılacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek.
GSS ödemesi de yok
Bu kişilerden, ilgili kanun uyarınca çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları yeniden başlatılacak. Daha sonra talep edilirse, durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı ihya edilecek. Sigortalılıkları durdurulanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında, durdurulan süreler için Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu çıkarılmayacak
Emeklilere zam
Seyyanen zam: SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz ayı ödeme döneminde yapılacak artıştan sonra, dosya bazında ödenmesi gereken tutar esas alınmak suretiyle 1.000 lira ve altındaki gelir ve aylıklara 100 lira, 1.000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1.100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yapılacak. 65 yaş aylığı da 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor.
Destek primi azaldı: Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen % 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi oranı % 10`a düşürülecek. Uygulama Temmuz`da başlayacak.
3 çocukluya sıfır vergi: Asgari geçim indirimi, % 5 olan üçüncü çocuk için % 10`a çıkarılacak, sonrakiler için % 5 olarak uygulanacak. Böylece, evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu bir çalışan, asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilecek.
İşçi babaya 5 gün izin: İşçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde 5 gün ücretli izin verilecek.
Engelliye yer değişikliği hakkı: Kamuda sürekli işçi kadrosunda görev yapan ve en az % 40 oranında engelli işçiler ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan işçiler, engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak kurum içi yer değiştirme talebinde bulunabilecek.
65 yaş aylığı 145 liradan 200 liraya çıkartıldı
Asansör bakımı ve kontrolü il özel idareleri, belediyeler ve bina yöneticileri için yasal zorunluluk haline getirildi. Maaşı bin liranın altındaki emekliye 100 lira zam ve Bağ-Kur emeklilerine 5 puanlık destek primi indirimi yasaya eklendi.
Fazla mesaiye % 100 zam, iş kazası olmayana teşvik
Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak. İş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı 3 yıl % 1 olarak alınacak. Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği bir yıl içerisinde düzenlenecek.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı