Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Çevre muhabiri Özer Akdemir:?Erdek Körfezi de tehdit altında?

Çevre muhabiri Özer Akdemir:?Erdek Körfezi de tehdit altında?

27. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen ?medya diliyle çevre? panelindeki konuşmacılardan biri olan Evrensel Gazetesi´nin çevreci İzmir muhabiri Özer Akdemir, ?kuşatılan çevre ve gazetecilik? ile ilgili sunumu

27. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen ?medya diliyle çevre? panelindeki konuşmacılardan biri olan Evrensel Gazetesi´nin çevreci İzmir muhabiri Özer Akdemir, ?kuşatılan çevre ve gazetecilik? ile ilgili sunumu panele katılanlar tarafından büyük ilgi gördü. Türkiye´de çevre sorunlarının artış gösterdiğini belirten Akdemir, ?Yaşamın savunulduğu yerde gazeteci tarafsız olamaz. Doğanın talan edildiği, emeğin sömürüldüğü bir yerde gazeteci tarafsız olamaz. Halka gerçekleri anlatma görevimizin yanı sıra, bu mücadelenin bir parçası olmalı ve üzerimize düşeni yapmalıyız? dedi. Akdemir, İstanbul´un sanayi yükünün artık Balıkesir ve Çanakkale yöresine kaydırılmak istendiğine dikkat çekerek, bu bölgelere yapılacak termik santral, demir-çelik ve liman gibi tesislerin, Güney Marmara´da çevre katliamına yol açmasının yanı sıra, tüm canlı yaşamını da felakete sü-rükleyebileceğini belirtti. 

Gazetecinin temel görevinin, gerçekleri nesnel bir biçimde, çarpıtmadan, sansürlemeden aktarmak olduğunun altını çizen Akdemir, şunları söyledi:
?Bandırma-Biga hattı ve Erdek Körfezi yöresinde 15 bin megavatlık termik santral gücü, tek sözcükle korkunçtur. Çevreye zarar vermeyecek sanayi tesisi yoktur. Bunu söyleyenler, hikaye anlatıyorlar. Çevreyi talan, doğayı katleden sanayicilerin ?Bu tesisler, yöre insanına istihdam yaratacaktır´ sözlerine de inanmayın. Ülkemizde, ucuz iş gücü için Çin´den bile işçi getiren sanayiciler var. Yani hem doğa katliamı, hem de emek sömürüsü yapıyorlar.?
ZEYTİN VE İNCİR KUTSAL MEYVELER AMA
Kuran´da zeytin ve incir üzerine yemin edilen ayetler bulunduğuna işaret eden Akdemir, ?Sözüm ona AKP, muhafazakar bir parti. Ancak, Kuran´da geçen zeytin ve incire bile aldırmayarak, zeytinlik alanları sanayiye ve imara açmaktan çekinmiyor. İncire vermedikleri değer de ortada? diye konuştu.
Çanakkale´nin, Kurtuluş Savaşı´nın kazanılmasında örnek bir mücadele örneği verdiğini vurgulayan gazeteci Özer Akdemir, ?1/100 binlik çevre düzeni planı kapsamında sanayiye açılan Çanakkale, şimdi bir kez daha sermayeye karşı mücadele vermek zorunda. Çocuklarımızın geleceği için hepimiz, çevre mücadelesinin içinde olmalıyız? dedi.
BAGFAŞ VE ETİ MADENCİLİK
Bandırma´daki panele gelmeden önce Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFAŞ) ve Eti Madencilik´e ait asit ve boraks fabrikaları ile ilgili olarak da incelemeler yaptığını belirten Akdemir, şunları söyledi:
?Yaptığım incelemelerde, BAG-FAŞ´ın, kurulduğu günden beri ruhsatsız çalıştığını, hem Erdek Körfezi, hem de yöreyi kirlettiğini öğrendim. Eti Madencilik´e ait asit fabrikasının, başta Erdek Körfezi ve yakınındaki Çalışkanlar Mahallesi´ne kirli atıklarıyla zehir akıttığı bilgisine ulaştım.?
Bandırmaya bağlı Levent Mahallesi´ne 20 yıldan beri şlam denilen atıkların bulunduğu bölgeyi de gezen Akdemir, ?Bu atıkların, yeraltından denize gitmemesi gerekir. Ancak gittiği görülüyor. Bu atıkların niteliği ile ilgili olarak araştırma yapacağım? diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli