Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Esnafa hapis cezası kalktı

Esnafa hapis cezası kalktı

Hükümet iş dünyasından gelen tepkileri dikkate alarak Türk Ticaret Kanununda değişikliğe gitti. Buna göre, hapis cezaları adli veya idari para cezasını dönüştürüldü. İnternetten yayınlanacak şirket bilgilerinde de kısıtlamaya gidildi.

Hükümet iş dünyasından gelen tepkileri dikkate alarak Türk Ticaret Kanunu`nda değişikliğe gitti. Buna göre, hapis cezaları adli veya idari para cezasını dönüştürüldü. İnternetten yayınlanacak şirket bilgilerinde de kısıtlamaya gidildi.
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı; 1 Temmuz`da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu`nda (TTK) iş dünyasının itiraz ettiği bazı maddelerin yeniden düzenlendiğini söyledi. Yazıcı, bu konuda Ekonomi Koordinasyon Kurulu`nda (EKK) mutabakat sağlandığını açıkladı.
İşte değişiklikler:
* 6102 sayılı Türk Ceza Kanununda hüküm altına alınan yaptırımlarda büyük oranda indirime gidildi. Bu doğrultuda hapis cezalarının çoğunlukla adli veya idari para cezasına; adli para cezalarının da yine çoğunlukla idari para cezasına dönüştürülmesi kararlaştırıldı.
Borçlanmaya ceza yok
* Anonim ve limited şirket ortaklarının, şirkete borçlanmalarına imkan sağlandı. Dolayısıyla şirkete borçlanma cezai yaptırım kapsamından çıkarıldı.
* Yönetim kurulu üyelerinin ve yakınlarının, ortağı oldukları şahıs şirketleri ve en az yüzde 20`sine katıldıkları sermaye şirketlerinin de emsalleriyle aynı ve benzer şartlarda şirketin işletme konusu gereği satışa sunduğu mal ve hizmetleri diğer üçüncü kişiler gibi satın alarak borçlanmalarına imkan sağlandı.
* Limited şirket ortaklarına da anonim şirket ortaklarında olduğu gibi kar payı avansı alma hakkı tanındı.
* Yönetim kurulu üyelerinden veya limited şirket müdürlerinden en az birinin yerleşme yerinin Türkiye`de bulunması ve Türk vatandaşı olması şartı ile yönetim kurulu üyelerinin dörtte birinin yüksek öğrenim görmüş olma şartı kaldırıldı.
İşlem denetçiliği kaldırıldı
* Denetime tabi olacak şirketleri; işletme büyüklükleri ve sektörler itibarıyla belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu`na verildi.
* İşlem denetçiliği, şirket kuruluş sürecinin basitleştirilmesi ve şirketler üzerindeki maliyetlerin azaltılması amacıyla kaldırıldı.
Denetçinin olumsuz görüş vermesi veya görüş vermekten kaçınması halinde, yönetim kurulunun istifasını gerektiren husus yeniden düzenlenerek, yönetim kurulunun istifa etmeksizin genel kurulu toplantıya çağırması ve yeni yönetim kurulunu seçmesine, aynı yönetim kurulunun yeniden seçilmesi imkanı da dahil olmak üzere değiştirildi.
24 ay taksit imkanı
* Kuruluşta, sermaye payı bedellerinin ödenmesinde anonim şirketlere tanınan, sermayenin dörtte birinin kuruluş anında, kalan kısmının 24 ayda ödenmesi imkanı limited şirketler için de tanındı.
* İnternet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi şirketlerin kapsamı Bakanlar Kurulu`nca belirlenecek bağımsız denetime tabi şirketler olarak belirlendi.
* İnternet sitesinde yayımlanacak içerik oluşan kaygıları giderecek şekilde yeniden düzenlenerek şirketçe kanunen yapılması zorunlu olan ilanlar olarak düzenlenecek.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false